Ilyen magasban még nem járt nyíregyházi tűzoltólétra!

– Két kosaras járművet is bevetettek a tűzoltók tavaly márciusban az Ungvár sétányon, akkora volt a baj. Egy hatodik emeleti lakás erkélyén csaptak fel a lángok, a helyszínt pedig speciális, létrás járművekkel lehetett a legkönnyebben megközelíteni. Sok a magas panelház Nyíregyházán, és van egy 14 emeletes épület is, ezért volt szükség az új kocsira – ezt mondta Pócsik Zoltán tűzoltó ezredes már az új jármű kosarában.

 

A toronyházakban is gyakoriak a tűzesetek

 

Az is kiderült, hogy a toronyházakban viszonylag gyakran fordulnak elő tűzesetek.

– A tavalyi évben középmagas, magas épületekben, panelépületekben 16 tűzesetünk volt, elég sűrűn előfordulnak akár kisebb konyhatüzek. Vagy volt komolyabb, kiterjedt tűz is Nyíregyházán. Három is, többek között a Petőfi utcán, az Ungvár sétányon, amikor ezt a magasból mentőt kellett alkalmazni. Sőt olyan is volt, hogy egyszerre kettőt kellett alkalmazni, az Ungvár sétányon egyiket tűz oltására, a másikat életmentésre – tette hozzá Toldi András tűzoltó őrnagy.

Nyíregyháza eddig is rendelkezett kosaras járművekkel, csak az egyik nagyon elöregedett, mivel 1984-ben gyártották. Ráadásul a régi kocsik legfeljebb 30 méter magasba tudták kitolni a létrájukat. Az új jármű azonban már 44 méteres magasságba is képes felemelni a kosarat, tűzoltás mellett pedig emberélet mentésére is alkalmas. Ultramodern memóriával rendelkezik, így képes megjegyezni, hogyan, milyen utat bejárva emelkedett a magasba. Ez akkor nagyon hasznos, ha az oltás területén villanyvezetékek vagy éppen faágak is találhatóak.

 

Kettő került Szabolcsba

 

A járművet a Belügyminisztériumtól kapta a nyíregyházi tűzoltóság, és az értéke meghaladja a 200 millió forintot. A szaktárca összesen 5 ilyen kocsit vásárolt, ebből kettő került Szabolcsba, mivel a kisvárdai tűzoltóság is kapott egy hasonló kosaras járművet.

Z. Pintye Zsolt