Ilyen lesz a szóbeli érettségi magyarból, matekból és töriből idén: minden szabály és kérdés egy helyen
Fotó: eduline.hu

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt csak írásbeli érettségik voltak minden iskolában, idén azonban újra megszervezik a szóbeliket is. Mutatjuk, milyen szabályok lesznek a magyar-, a matek-, a töri- és az idegen nyelvi érettségiken.

Szóbeli magyarból

Mint minden tárgyból, úgy magyarból is az iskolák határozzák meg a középszintű vizsgák tételeit, míg az emelt szintű központi tételeket itt nézhetitek meg. Középszinten a szóbelin összesen 50 pont szerezhettek. Ezen belül az irodalom feleletetek 25 pont, a magyar nyelv felelet 10 pont, a két felelet nyelvi minősége együtt 15 pontot ér majd. Azt, hogy pontosan mire járnak a pontok itt nézhetitek meg. Magára szóbelire 15 percet kaptok majd.

Emelt szinten magyar nyelv és irodalom tételsor 20 magyar nyelvi és 20 irodalmi tételből áll. A vizsgán a következő segédeszközöket használhatjátok a felkészüléshez és a tételkifejtéshez: irodalmi szöveggyűjtemény, kötet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozó a tételnek megfelelő részlete (pl. internetes oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album). Ezeket az intézmény biztosítja.

Emelt szinten minden tételhez egy feladat tartozik, ezek vizsganaponként változhatnak. A témakörnek, illetve a tételnek megfelelő feladat egy szövegből és az ahhoz kapcsolódó utasításból áll. Erről bővebben itt olvashattok. A szóbeli összesen 20 perces lesz majd összesen 50 ponttért.

Matekból szóban?

A matekérettségi szabályai speciálisak, hiszen középszinten csak annak kell szóban vizsgáznia, aki nem érte el az írásbelin a 25 százalékot, azaz a kettes alsó határát. Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a matek szóbelire, itt írtuk le.

Szóbeli töriből

Töriben középszinten a tételek 3-6 forrást tartalmaznak. A szóbeli tételek három-négy feldolgozási, értelmezési szempontot jelölnek ki, és a megadott, különböző típusú források értelmezését is elvárják - akár egy írásbeli feladatnál, esszénél.

Középszinten a szóbeli 50 pontot ér, ezen belül

  • a feladat megértése 4 pont
  • tájékozódás térben és időben 6 pont
  • kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása 10 pont
  • ismeretszerzés, források használata 12 pont
  • eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás 18 pont

Ne feledjétek, itt is igaz, hogy ha a feladatmegértés 0 pont, akkor a feladat a további szempontok szerint nem értékelhető, az összpontszámotok is 0 pont lesz.

A szóbeli emelt szinten is hasonló, itt viszont a központi témaköröket kell majd kifejtenetek 20 percben - megadott források és irányítószempontok alapján. Összesen itt is 50 pontot gyűjthettek, szintén a fenti szempontok alapján - az általános tudnivalókat itt olvashatjátok el.

Angolból, németből és a többi nyelvből szóban

Középszinten a nyelvi érettségik szóbelijén fontos, hogy a feladatok kidolgozásához felkészülési időtök nem lesz, de a feladatok végiggondolásához kaptok majd egy rövid (körülbelül fél perces) gondolkodási időt - viszont csak a 2. és a 3. feladat megkezdése előtt. Maga a szóbeli kb. 15 perces lesz, 33 ponttért.

A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulnak elő:

  • társalgás,
  • szerepjáték,
  • önálló témakifejtés verbális vagy vizuális segédanyagok alapján.

Az egyes feladattípusok általános jellemzőit itt találjátok. Az értékelés egy központilag kidolgozott analitikus skála alapján történik (ne izguljatok, nem szubjektív), ez a szempontrendszer tartalmazza az értékelési szempontok részletes leírását is. Az is fontos, hogy a feladatok értékelése egymástól független.

Emelet szinten 20 percre tervezik a szóbelit (30 ponttért), ahol az alábbi feladattípusok fordulnak elő:

  • társalgás,
  • vita (véleménykülönbség megjelenítése és áthidalása),
  • önálló témakifejtés verbális, illetve vizuális segédanyagok alapján.

A feladatok kidolgozásához emelt szinten sincs felkészülési idő, de a második és a harmadik feladat végiggondolásához kaptok majd egy rövid (feladatonként maximum fél perc) gondolkodási időt. A feladatok részletes leírását itt találjátok.

 

 

Forrás: eduline.hu