Igények és tapasztalatok alapján frissült a buszmenetrend

Éjszakai járat kísérleti jelleggel a nyíregyházi közösségi közlekedésben.

Még a pandémia elején készült egy átmeneti menetrend, majd 2020 augusztusában indult el az új hálózat, tavaly nyár végén történt egy nagyobb mértékû finomhangolás, s most, június 18-tól újabb, fontos frissítések léptek életbe. A hálózati és menetrendi fejlesztések az önkormányzat, a Volánbusz Zrt. és a tervezõ Mobilissimus Kft. együttmûködésében készültek el. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2022. június 24-ei számában.)

– Egyre több a mérés, az autóbuszok is szolgáltatják a menetidõadatokat, így sokkal pontosabban tudjuk kalkulálni, mennyi idõ szükséges akár két megálló között az útszakasz megtételére a különbözõ idõszakokban. A lakossági észrevételek is sokat segítenek és mi is gyûjtünk tapasztalatokat utazásokkal, továbbá figyelembe vesszük a nagyfoglalkoztatók igényeit, hiszen a forgalom meghatározó részét õk jelentik – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Ekés András, a cég ügyvezetõje.

Az új 25-ös távolabbi városrészeket kapcsol össze

Szerinte a cél, hogy az utasok egyre könnyebben, gyorsabban, kiszámíthatóbban, s kevesebb átszállással tudjanak eljutni céljukhoz. Például az új 25-ös elindítása mögött lakossági és képviselõi igények is állnak, mely régi hiányt, adósságot törlesztett: távolabbi városrészek között közlekedik, s így közvetlen kapcsolat jött létre Borbánya – Örökösföld – Jósaváros és a Vasútállomás között, az Északi körutat érintve. A járat a 12-essel és a 44-essel összehangoltan közlekedik a közös szakaszain.

Szenzáció: éjszakai!

– Egy kerthelyiségben mondták nekünk: az év szenzációja az éjszakai járat és nagyon hálásak érte – idézte fel Ekés András. 900-as jelzéssel ugyanis, kísérleti jelleggel, nyáron, éjszakai körjárat közlekedik hétvégi (pénteki és szombat éjjeli) napokon, a vasúthoz csatlakozva, érintve a legfontosabb városrészeket (belváros, Sóstógyógyfürdõ, Jósaváros, Örökösföld). Ez tulajdonképpen egy hosszabb körjárat, mely visszatér a Vasútállomásra. Mint mondta, remélik a kedvezõ tapasztalatokat, hogy aztán tovább tudjanak fejleszteni, akár hajnali járatokkal, segítve az elsõ vasúti járatok elérését.

Berlinbõl Sóstóra

Újdonság, hogy a sóstói Fürdõ utcai új megállót eddig csak napi néhány alkalommal érintõ, idõszakos 8B helyett a folyamatosan, immár körjáratként közlekedõ 55-ös járat fûzi fel. Ezért a járatra a belváros és Örökösföld felé egyaránt az állatparknál, a Krúdy Vigadónál és Sóstógyógyfürdõn a kifelé irányú megállóban kell felszállni. Az ügyvezetõ szerint fontos a növekvõ autóforgalom miatt bõvülõ kínálat, ezért a strandidõhöz kötõdõ hétvégi csúcsidõszakban négy 8-as negyedóránként és két 55-ös közlekedik félóránként a Nemzeti Gyógyhelyre. Vasárnaponként pedig néhány alkalommal Retró Autóbusz is megjelenik a vonalakon. Ekés András egy érdekes élményét is megosztotta, találkozott olyannal, aki szinte ezért jött Németországból, hiszen ez a ma már legendás gyártmány, az Ikarus 280-as annak idején Berlinben közlekedett...

Kertvárosi kapcsolatok

További változások, hogy lakossági igények alapján a 9-es busz a Huszárteleprõl Örökösföldre a belvároson keresztül közlekedik, átszállásmentessé téve a közlekedést, ugyanakkor a vasútállomási kapcsolatot a 95-ös járat biztosítja. A Vasútállomás és Kertváros között az új 26-os autóbusz közlekedik körjáratként, az Esély Centrum érintésével, ami igazából a régi 9Y-t váltja fel.

Elérhetõségek

Bizonyos megállók neve is megváltozik, egységessé válnak a helyi és helyközi autóbuszok megállóhely jelölései. S mivel számos viszonylaton változnak a menetrendek, jó tudni, hogy a nyiregyhaza.volanbusz.hu oldalon mind a friss brosúrák, a hálózati térképek, illetve vonalanként a menetrendek is elérhetõk, sõt, minden egyes megállóra irányonként le lehet kérni. A Google útvonaltervezõben is fent vannak, és javasolt a menetrend.app, mely bár még nem valós idejû, de tetszõleges buszjáratra lehet menetrendet megnézni, fix indulási idõkkel minden megállóra. Ekés András hangsúlyozta, nincs végtelen keret és autóbusz, abból lehet fejleszteni, ami rendelkezésre áll. Az info@volanbusz.hu címre pedig továbbra is várják a konkrét észrevételeket.