Időszerű feladatok

Hat nappal az október másodikai népszavazás előtt, a voksolás fontosságára és következményeire utalt Kozma Péter, kormánymegbízott. A politikus kifejtette Magyarország Kormányának a véleményét azzal kapcsolatban, miért van jelentősége a szavazásnak. Kozma Péter elmagyarázta, a kérdés az, hogy az Európai Bizottság által javasolt kötelező betelepítési kvóta értelmében Magyarország fogadjon-e be menekülteket a parlament jóváhagyása nélkül. Hozzátette, a nemzeti szuverenitás része az, hogy a demokráciában élő állampolgárok kifejtsék, kikkel akarnak együtt élni. A kormánymegbízott kifejtette, Magyarország Kormánya a dublini és a schengeni egyezményeknek megfelelően járt el. Hozzátette, ezt különösen fontos hangsúlyozni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amely határos a schengeni övezeten és az Európai Unión kívüli területekkel is.

Kozma Péter hangsúlyozta, ha a déli határvidékhez hasonlóan itt is technikai zár megépítésére lenne szükség, az ahhoz szükséges hatósági eljárások már adottak. A népszavazással kapcsolatban azt mondta a politikus, azok a törekvések, amelyek bojkottálják az október másodikai eseményt, nem megalapozottak, hiszen a demokrácia kifejtésének egyik legfontosabb eszköze az, amikor a szavazásra jogosultak kinyilváníthatják véleményüket. Hozzátette, a népszavazásnak van tétje, értelme és lesz jogi és egyéb következménye. Kozma Péter felhívta a figyelmet arra, a menekülteknek nemzetközi jogszabályok értelmében regisztrálniuk kellett akkor, amikor átlépték az unió határát. Hozzátette, ez igen kevés esetben történt meg. Ha pedig mégis regisztráltak, hamis adatokkal tették azt. Elmagyarázta, ennek akkor van jelentősége, ha a bevándorlót valamilyen ok miatt kiutasítanak egy uniós országból. Az előírások alapján ugyanis abba az országba kell visszatoloncolni, ahová először az unió területére léptek. Ezekben az országokban kellett volna regisztrálniuk is.

Kozma Péter azt mondta, Magyarországot egy másik állam mulasztása miatt joghátrány nem érheti. A Kormány álláspontjáról azt mondta a Kormánymegbízott, Magyarország határait meg kell védeni, a problémákat pedig a baj forrásánál kell kezelni. Azzal folytatta, arra kéri Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egymás iránt szolidáris közönségeit, a megye hagyományait, értékeit megbecsülő polgárait, hogy vasárnap menjenek el szavazni és szavazzanak nemmel.

Kozma Péter hozzátette ez a „nem” szavazat az itt élő emberek boldogulásának, életének az igenlését jelenti. Kifejtette, csak akkor maradhatnak meg azok a szokások és hagyományok, amelyekhez az itt élők nemzedékek óta ragaszkodnak, ha minél többen elmennek október másodikán és nemmel szavaznak a népszavazáson.

ME.