Idősügyi Tanács – Az önkormányzatnak fontos, hogy az időseknek házhoz érkezzen a segítség

Társadalmunkban hasznos és fontos szerepe van a szépkorúaknak, mert tapasztalataik, tanácsaik segítik a közösség fejlődését. Többek között ezért jött létre 2012-ben az Idősügyi Tanács Nyíregyházán. A legutóbbi ülés egy hónappal ezelőtt volt, akkor napirenden szerepelt az is, hogy az idős emberek házainál az utcafrontok és a járdák rendben tartását miként segíthetné az önkormányzat. Most pedig többek között az önkormányzati rendeletek módosításairól szó esett.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Csikós Péter, igazgató (Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság) elmondta:

Nyíregyháza is fejlődik, utcák kerülnek átrendezésre és gyakorlatilag benépesednek utcák ugyanakkor valamely területekről el is költöznek. Ez azért fontos a mi szempontunkból, mert nyilván az alapellátás rendszerét mind a felnőtt-, gyermekorvosi vagy fogorvosi védőnői ellátást ezt nagyban érinti. Ilyenkor mindig a rendeletet módosítanunk kell, tehát követnünk kell azokat a lakossági fluktuációt vagy lakossági elköltözéseket, ami ezzel együtt jár. Tehát ilyenkor mindig módosítjuk ez azt jelenti, hogy mindig mindenkinek van felnőtt-, gyermek fogorvos, háziorvosi ellátása.

Az ülésen elhangzott, a város lakosságának 23%-a már 60 éven felüli, ezért az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a rászorult idősekhez az orvos házhoz tudjon menni.

Az idős ellátásunkban, nagyon nagy kapcsolat van és nagyon nagy felelősség van a háziorvosi ellátásban. A háziorvosaink jelenleg, ugye a rendelési időn kívül egy olyan gondoskodást nyújtanak az idős ellátásban amikor a lakosokat a lakásukban keresik fel és azok akik nem tudnak bemenni a rendelőbe, az otthonukban látják el megfelelő szakmai színvonalon.

– tette hozzá Csikós Péter.

Az Idősügyi Tanács hétfőnként 13 és 16 óra között tart fogadóórát, ahol a nyíregyházi nyugdíjasok meglátásaikat, problémáikat is megoszthatják.

 

Horváth Kíra