Idén kell dönteni: Évi 500–1250 euró a tét

A kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe csak egyszer, 2015-ben lehet belépni – áll a rendeletben. A belépéskor megállapított támogatási összeg jár évente a termelőnek 2020-ig, ha megtartják földterületüket és ebben az egyszerűsített rendszerben kívánnak maradni.

Az a mezőgazdasági termelő jogosult támogatásra, aki legalább egy hektár földterületet jogszerűen használ. Ha a terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt. A támogatás egyösszegű, amelynek gazdálkodónkénti éves mértéke minimum 500, maximum 1250 euró lehet.

A belépés megkönnyítésére a termelők olyan kalkulátort használhatnak majd, amely lehetővé teszi, hogy eldönthessék, kedvező-e a számukra az új jogcím vagy sem. A kalkulátor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján lesz elérhető.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a termelők egységes elektronikus kérelmet adjanak be, és legkésőbb augusztus 15-éig jelezzék, hogy részt akarnak venni a támogatási rendszerben.

Sz. T.