„Létezésem értelme az, hogy rajzolok és festek. A szívemmel akarok látni, mindig a lényeget. Megtanultam sírni, hogy jogom legyen nevetni. Amit csinálok, azért teszem, hogy tevékenységemmel kibontsam az emberekből az Ember-t” – vallotta Huszár István festőművész.

Huszár István 1946 és 49 között a nyíregyházi Népfőiskolán tanult. 1947-ben tanyai vándortanítóként, majd 1949-től 1969-ig általános iskolai tanítóként Rakamazon dolgozott. Később Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében amatőr művészeti szakkörök munkáját irányította. 1969-től főfoglalkozású művészként az alkotásnak szentelte életét.

További képekért kattintson a fotóra!

Művészeti tevékenységében egyaránt foglalkozott grafikával, táblaképekkel, készített szobrokat és kísérletező művészként számos egyéni vagy csoportos tárlaton fa- és linómetszetekkel, monotípiákkal, rézkarcokkal, üvegkarccal, vízfestményekkel illetve gouache-sal is bemutatkozott. Alkotótevékenységének fő jellemzője a figurális ábrázolás. Folyamatosan kutatta az egyéni és az általános emberi értékeket, és közben ugyanúgy törekedett rávilágítani a hibákra is, mintegy tükröt tartva a szemlélők felé.

A Nyíregyházi Városi Galériában megnyílt emlékkiállításon Huszár István portréit, tájképeit és Krúdy-sorozatát láthatja a nagyközönség. A kiállítás megnyitóján Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke mondott köszöntőt, a tárlatot Varga Mónika divat- és textiltervező nyitotta meg.

Huszár István festőművész emlékkiállítása november 21-ig látható a Nyíregyházi Városi Galériában.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)