Hungaricana – Tudás digitálisan

Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója a fenti adatok tükrében eredményesnek értékelte a Hungaricana egyéves munkáját, azon a konferencián, amelyet a digitalizáció fontosságáról tartottak a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

 

15 millió dokumentum

 

– A Hungaricana portál 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy digitalizálja a közgyűjtemények, könyvtárak, levéltárak, múzeumok felbecsülhetetlen, eszmei értékű dokumentumait. Munkásságuk eredményeként jelenleg mintegy 200 közgyűjtemény, múzeum, levéltár, könyvtár a legnagyobbaktól a legkisebbekig csatlakozott a rendszerhez, ebben most már több mint 15 millió dokumentum található – mondta Biszák Sándor, az Arcanum Adatbázis Kiadó ügyvezető igazgatója.

 

Hozzáférhető

 

– A digitalizációval nemcsak megvédhetők, de az online felületeken közzé is tehetők azok a tartalmak, zenék, irodalmi művek, filmek és más történelmi, kulturális termékek, amelyekhez egyáltalán nem vagy csak korlátozottan lehet hozzáférni – hangzott el a konferencián. Az eseményen jelen volt Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila is, aki elmondta, egy levéltárba például elég nehéz bejutnia annak, aki nem szakember, viszont az interneten digitális formában tárolt adatok bárki számára elérhetők, felhasználhatók és kutathatók, továbbá olvashatók, ezáltal az a tudás, ami régen megvolt, a jelenkor emberének az eszébe és a szeme elé kerüljön – tette hozzá az alpolgármester.

 

Szatmári lap, Nyírvidék

 

– A közgyűjtemények digitalizálási programjában aktívan részt vesz a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is – emelte ki az intézmény vezetője, Tomasovszki Anita. Tavaly az NKA-nak köszönhetően 7 millió 620 ezer forintból sikerült 120 ezer oldal Szatmári lapot digitalizálni, így ezek is megtalálhatóak a Hungaricana adatbázisában, továbbá Szabolcs vármegye legfontosabb és leghosszabb életű heti-, majd napilapjának, a Nyírvidéknek a számai is 1880-tól 1944-ig.

 

Folyamatos digitalizálás

 

A program keretében folyamatos az alapvető helyismereti kézikönyvek, helyi folyóiratok, szaklapok, iskolai értesítők digitalizálása és publikálása. Különösen népszerű az olvasók és az internethasználók körében az 1417 darabból álló képeslapgyűjtemény. A Nyíregyházi Televízió adásainak digitalizálása, feltárása és közzététele is a program része. Továbbá a nyiregyhaza.hu oldalon Régi Nyíregyháza címmel önálló rovatot kapott a Digitális Helyismereti Archívum gyűjteménye is.

Piszár Tünde