Hulladékért virágot – Szeptember elején kezdődik az akció
Fotó: Illusztráció

Ismét indul a Hulladékért virágot elnevezésű őszi akció Nyíregyházán. A hulladékudvarokba bevitt, szelektíven különválogatott hulladékért, papír-, műanyag, öblösüveg, fém csomagolási hulladékért, valamint italos kartondobozokért utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. A kezdeményezés szeptember 5–17. között tart majd.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ebben az évben is megszervezte a kezdeményezést, így szeptember 5–17. között várják a lakosságot a hulladékudvarokban. Az akció közel két héten át tart, amely keretében Nyíregyházán a Korányi Frigyes utca 3. sz., valamint a Kerék u. 1. sz. alatti Hulladékudvarban várják a lakosságot.

A hulladékért virágot őszi megszervezésében lakosságtól szelektíven gyűjtött hulladékot várunk. A két nyíregyházi és a mátészalkai hulladékudvarokba kell beszállítani a hulladékot. Jelentős mértékben kiépült már a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, de mégis motiváció, hogy a most begyűjtött hulladékért a lakosság valamilyen utalványt kap a velünk szerződött cégeknél, melyhez egyre több cég csatlakozik. Úgy gondoljuk, egyre népszerűbb a környezetvédelem, ezért lehet, hogy egy bizonyos idő múlva az akció a jelentőségét elveszíti, hiszen magas szinten kiépült már városszerte a szelektív hulladékgyűjtés, így az akcióban is csökkennek a mennyiségek, de még így is több tonnányi hulladék kerül be hozzánk” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Népszerű a kezdeményezés

A kezdeményezést három helyszínen indította a társaság, Nyíregyházán a Korányi Frigyes és a Kerék utcai Hulladékudvarokban, valamint Mátészalkán is várják a szelektíven gyűjtött, különválogatott hulladékot. A kezdeményezés már hagyománynak számít, alkalmanként nagyon sok hulladék érkezik tavasszal és ősszel is az udvarokba, volt olyan év, amikor az 50 tonnát is meghaladta az akció során beszállított hulladék mennyisége.