Honlapokban verhetetlen a srác!

– Hogyan szippantott be a webfejlesztés világa?

– Azt hiszem, minden a középiskolában kezdődött. A nyíregyházi Bánki Donát Szakközépiskolába jártam angol szakra, mégpedig pont azért, mert már akkor is érdekelt a weblapszerkesztés világa, amihez azonban nincs túl sok magyar nyelvű segítség. Így elkezdtem erősen az angol nyelvre fókuszálni és az iskola mellett éjjeli bagolyként a külföldi fórumokat bújtam állandóan. Észrevettem, hogy manapság sokan nem szánnak elég energiát arra, hogy a saját honlapjukkal foglalkozzanak. Pedig ez valami hihetetlen reklám – és én megláttam benne a lehetőséget. Gyakorlatilag autodidakta módon tanultam meg mindent: érdekelt a közösségi háló, marketing, programozás és megtanultam. Szeretek mindent én magam elérni és véghez vinni. Mindig maximalista típus voltam és úgy gondolom, az ember mindenre képes önerőből. Tudom, hogy egész életemben tanulni fogok és akarok is...

 

HÉ SZILÁRD, CSINÁLNÁL EGY HONLAPOT?

 

– Ahogy te is utaltál rá, ez egy nagyon széles körű szféra, sok a versenytárs. Hogyan sikerült mégis érvényesülnöd a világhálón?

– Kipróbáltam magam az online magazinok világában és a tapasztalataimat megosztottam szakmai fórumokon. Ekkor szembesültem azzal, hogy az emberek tanácsokat kérnek tőlem, kíváncsiak a véleményemre, sok esetben szükségük van a segítségemre – aztán jött a nagy kérdés, ami mindent megváltoztatott. – Hé Szilárd, nem csinálnál egy honlapot? És bumm, elkezdődött minden. Hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak. 18 évesen egyre több felkérés jött, hogy készítsek honlapokat. És hónapról hónapra egyre több lett. Ekkor döntöttem úgy, hogy elvégzek egy felsőfokú OKJ képzést, ahol végül rengeteget tanultam, kapcsolatokat építettem, megismerkedtem szakmabeliekkel.

 

NYÍREGYHÁZÁRÓL IS BÁRHOVA ELJUTHATUNK

 

– Mára már egy nagyszerű csapatot vezetsz, mesélj egy kicsit az ICEWEB-ről!

– Mire elvégeztem a képzést, összesűrűsödtek a felkérések és úgy döntöttem, hogy az ott megismert nyíregyházi fiatalokkal együtt indulok el. Noha sokan szétszéledtek, egy programozósráccal összeálltunk – így kezdődött az ICEWEB, két évvel ezelőtt. Eleinte csak gyűjtöttük a referenciákat, díjmentesen készítettünk honlapot és csak utána indultunk neki egész Nyíregyházának és az országnak. Az idő elteltével egy összetartó csapattá váltunk, lelkesek vagyunk, folyamatosan tanulunk és imádjuk csinálni azt, amit csinálunk. Külföldi honlapokat is szerkesztettünk és hihetetlen belegondolni, hogy az internet segítségével bárhova eljuthatunk. Szuper a csapatunk légköre is, nyugis nyíregyházi lakóparkban van a főhadiszállás, onnan szerkesztünk, tervezünk, programozunk – vagy épp fogjuk magunkat és leszaladunk egy gyors focimeccsre! (nevet) Az én állandó társam egy kis füzet, amiben a dizájntervek vannak, a srácok pedig reggeltől estig nyúzzák a klaviatúrát.

 

BELELÁT A FEJEKBE

 

– Ezek szerint te vagy az arculatfelelős. Beavatnál néhány részletbe?

– Általában én vagyok a kontakt az ügyfeleinkkel – és ezt imádom. (nevet) Nagyon szeretek új embereket megismerni, a látásmódjukat, stílusukat felmérni. A dizájn terén fontos számomra a kreativitás és az, hogy a készülő honlap teljesen személyre szabott legyen. Azt hiszem, ebben már elég tapasztalt vagyok, észreveszem mi az, amire valóban vágyik a megrendelő, mi is a hozzá passzoló arculat. A színekre is nagy hangsúlyt fektetek, volt nemrégiben egy budapesti táncstúdió, akik neonzöldben és rózsaszínben úsztak – ehhez elég nagy fejtörést okozott valami intenzív, mégsem tolakodó arculatot megalkotni.

 

HAJRÁ FIATALOK!

 

– Mit javasolnál azoknak a fiataloknak, akik szintén ezen a területen szeretnének elindulni?

– Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de a Google valóban a barátod. (nevet) Mindent megtalálhatunk az internet segítségével, érdemes keresgélni. De mindenképp ajánlom a szakmai könyveket, rengeteg informatív szöveget lehet találni, ami kitűnő alapot nyújthat. És ami a legfontosabb: különböző programozói fórumok követése – hatalmas a segítői közösség az interneten. Aki autodidakta módon elkezd tanulni valamit, azt veszi észre, hogy bármit elérhet! Minden itt van az ölünkben, megadja az internet, csak élni kell vele.

 

CÉLTUDATOSAN ELŐRE

 

– Milyen tervekkel számolsz a jövőben, akár a csapattal, akár egyénileg?

– Az ICEWEB csapatával már több mint száz átadott honlapon vagyunk túl és egyre jobbak akarunk lenni. Komoly webfejlesztő tényezőkké szeretnénk válni, nemcsak a városban, az országban is. Szívesen tartanék előadásokat: közérthetően, valódi segítséget nyújtva az érdeklődőknek. És mindezt Nyíregyházáról szeretném elérni, itt képzelem el a jövőmet. Ide születtem és noha sokan a főváros vagy a dunántúli nagyvárosok felé orientálódnak, bárhogy hozza a sors, én ragaszkodom a szülővárosomhoz!

Farkas Fanni