Egy 14 éves budapesti, zsidó kislány naplót kezd írni az 1940-es években Magyarországán. A kedves, jólelkű lány bejegyzéseiből felsejlik a II. világháború hátországa. A kislány élete, azonban hátborzongató fordulatot vesz; 1944-ben, a bergen-belseni koncentrációs táborba deportálják, ahol megjárja a legszörnyűbb poklokat. Sárdi Mária, Kislány a pokolban című művéből készült letaglózó monodrámát, 13 éve játssza a Kazán István Kamaraszínház. Nyíregyházán vasárnap délután Gunyecz Anna előadásában láthatta a Művész Stúdió közönsége.


Amikor elolvastam a könyvet egy hétig sokkos állapotban voltam és egész végig csak gondolkodtam, hogy ezt hogyan tudta valaki túlélni és lelkileg utána még megírni ezt a könyvet és befejezze a naplóját és épp ezért hatalmas megtiszteltetésnek vettem, hogy ez a szereposztás éppen rám jutott.

– mondta el Gunyecz Anna, színművésznő.

„Mindenkinek tudni kell róla!"


A darabot a Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság közreműködésével mutatták be a szabolcsi megyeszékhelyen a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon. A monodráma rendezője azt mondta, a mindenkori megaláztatások, üldöztetések és népirtások ellen emelnek az előadással szót. Az is a céljuk, hogy mindenki megismerje, mi történt Európában a II. világháború idején.


Minden fiatal ismerkedjen meg ezzel a vészkorszakkal, ezzel az időszakkal, ezzel a borzalmakkal teli időszakkal, hogy az ő életükben, ez soha többé ne fordulhasson elő.

– tette hozzá Kriszt László, rendező-dramaturg.

További fotókért kattintson a képre!

Gyertyákkal tisztelegtek az áldozatok előtt

Az emléknapon 6 gyertyát is meggyújtottak a Művész Stúdióban, így emlékeztek meg a nácizmus több mint 6 millió, zsidó áldozatáról. Rosenfeld Imre Dávid kántor, ezek után hagyományos zsidó szertartással tisztelegett az áldozatok előtt. Ember embernek farkasa, ez derül ki az emberiség írott történelméből, így volt ez az ókorban és manapság is, erről beszélt Ulrich Attila. Az alpolgármester a Nyíregyházi Önkormányzat nevében köszöntötte az előadás közönségét. Ulrich Attila hangsúlyozta, senkit sem lehet megbélyegezni, elítélni, elpusztítani a származása, vallási hovatartozása, vagy bőrszíne alapján. Majd hozzáfűzte, történészként több olyan emberrel is beszélt, aki még jól emlékezett a nyíregyházi gettóra és a deportálásokra.


Találkoztam olyan keresztény hölggyel, aki gyerekként élte meg a gettó kiürítését és most nagyon sok esztendő után is nagyon felkavaróan mesélt arról, hogy a kis barátnőjét hogyan vitték el, innen az állomásról.

- fogalmazott Ulrich Attila, alpolgármester.

Világszerte emlékeztek

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját minden évben január 27-én tartják világszerte. 1945-ben ugyanis ezen a napon szabadították fel a Vörös Hadsereg katonái az auschwitz-i haláltábor életben maradt lakóit.

Z. Pintye Zsolt