Csütörtökön megnyitott a városi sportuszoda a nagyközönség előtt is Nyíregyházán!

Régi vágya valósult meg a vízilabdázóknak és úszóknak, valamint a város sportolni szerető lakosságának azzal, hogy a belvárosban megépült a fedett, modern létesítmény, 50 méteres medencével. A jelentős kormányzati támogatással, TAO-források felhasználásával egy nyertes pályázat keretében az AQUA SE égisze alatt megvalósult beruházás a terveknek megfelelően, a műszaki átadást követően az önkormányzat tulajdonába került. A beruházás összege 3 milliárd volt, melyből 1,7 milliárd TAO, a fennmaradó 1,3 milliárd forint pedig EMMI által biztosított állami forrás.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésén döntés született arról, hogy 2020. augusztus elsejével üzemeltetői tevékenységet támogató közreműködői megállapodást köt a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel. A cég a létesítmény üzemeltetéséhez szükséges 90 napos próbaüzemet lefolytatta. Ennek ellenére a nagyközönség előtti nyitást megakadályozta a COVID-járvány második és harmadik hulláma. Mivel a járványügyi intézkedések megengedték, ebben az időszakban az úszók és a vízilabdások végeztek felkészülési munkát a létesítményben.

Évtizedeken keresztül ígérte a korábbi városvezetés

Dr. Kovács Ferenc polgármester az átadáson kiemelte, a korábbi városvezetés évtizedeken keresztül ígérte, hogy megépíti a városi uszodát, ez azonban akkor nem valósult meg, mostanra viszont igen, és holnap már a városlakók is birtokba vehetik, sportolóink pedig korszerű körülmények között készülhetnek a versenyekre.

Az eredmény számokban is mérhető

Ennek eredményei számokban is mérhetőek, hiszen a Nyíregyházi Sportcentrum úszói közül Hadházi Dóra a budapesti úszó Eb-n 10. időeredményt ért el 200 pillangóúszásban. A Magyar felnőtt OB-n Szurovcsák Ivett 50 és 100 m mellúszásban bronzérmes lett. Az utánpótlás korosztályban Barna Bianka Dorottya, Tajthi Milán „Héraklész bajnok” válogatott kerettag, Hadházi Dóra „Héraklész Csillag” válogatott kerettag lett.

Az AQUA SE U13-as korcsoportja az észak-keleti bajnokságot megnyerte, szintén az észak-keleti bajnokságban az U12 piros csoportjában a lányok szintén diadalmaskodtak. A megmérettetésnek még nincs vége, hiszen az U13-as fiúk az Országos bajnokságban play off-ot játszanak.

Vári Attila: az olimpián ott lesz a nyíregyházi zászló is

– Annak idején, már az alapkőletételkor is boldog voltam, hogy megépülhet ez az uszoda és szeretném megmutatni majd a vízilabda-válogatott néhány tagjának is az olimpia után, nézzék meg, hogy micsoda úszó fellegvár épült itt ki. Azt megígérhetem, hogy a Nyíregyházi feliratú zászlót elviszem magammal Tokióba, az ötkarikás játékokra és kifüggesztjük a mérkőzéseken, így ezzel egy kicsit a nyíregyháziak is ott lesznek majd az olimpián – mondta el a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Akár nemzetközi versenyek is

Az új uszodában helyet kapott egy akár nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, 50x25 méter méretű, 220 centiméter mélységű versenymedence, valamint egy 25 méteres tanmedence, melynek mélysége 70 és 110 centiméter közötti. Egy 250 férőhelyes nézőteret, illetve bírói, edzői, sportolói és közönségöltözőket, valamint a hozzájuk tartozó vizesblokkokat és egy versenyirodát is magában foglalt a beruházás.

A COVID időszak alatt a napelemek is helyükre kerültek egy pótberuházás keretében, amely a gazdaságosabb üzemeltetést teszi lehetővé. Beépítették az úszóversenyek lebonyolításához elengedhetetlen rajtköveket is.

Dr. Szabó Tünde: „Csak álmodtam egy ilyen uszodáról”

– Mint egykori úszó, én csak álmodni tudtam róla, hogy ilyen körülmények között edzhessek és játszhassak, a mostani sportolóknak viszont mindez a körülmény már adott, ami végtelen örömmel tölt el. Bízom benne, hogy nagy sikereket fognak elérni a jövőben, a városlakók pedig egészséggel használják majd a városi uszodát – hangsúlyozta az államtitkár.

A fejlesztés utolsó elemeként a parkosítást végzik a szakemberek, hogy egy pihenőparkszerű környezete legyen a belváros új ékességének.

Csütörtökön nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a városi sportuszoda Nyíregyházán. A mai ceremóniát követően június 3-tól várják a sportolni vágyókat minden hétköznap reggel 6.00 órától délután 14.00 óráig.

A több mint 4300 négyzetméteres uszodában egy magas színvonalú 50 méteres, 10 pályás versenymedence és egy 25 méteres tanmedence  kapott helyet, amelyet a sportolói öltözőkön túl közönségöltözők, valamint egy 250 férőhelyes lelátó tesz teljessé. Az uszodát az érvényben lévő rendeletek alapján a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják majd.

Kapcsolódó galéria

Eissmann Városi Sportuszoda átadó