Hóhelyzet – A hajnali órákban még ónos eső esett, reggeltől már havazott
Fotó: Szarka Lajos

A hajnali órákban még ónos eső esett, reggelre viszont már hóvihar érkezett Nyíregyházára. Az éjszakai hidegbetörés következtében a korábban lehullott csapadék mindenre ráfagyott, így az utak és járdák is több helyen jegessé, csúszóssá váltak. A síktalanítási munkálatokat folyamatosan végzik városszerte, a mentők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyalogosok is óvatosan közlekedjenek.

 

Reggeli fagy és hó

Nehezen indultak el a szabadban parkoló autósok csütörtök reggel Nyíregyházán. A közlekedőket csúszós út és hófúvás fogadta, csakúgy, mint a gyalogosokat, vagy a busszal közlekedőket. Teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a társaság csütörtök reggel. A közleményben azt írták, az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte. Kiemelték, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, 3300 munkatárssal, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat. A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. Kitértek arra is, hogy az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is számíthatnak jelentősebb ónos esőre, ahol nagyobb mennyiségű havazás várható, és széllökésekre is számítani kell – itt akár az óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél is lehet. Figyelmeztettek arra, hogy a csapadékos időjárás miatt felázott talaj miatt már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél. Ez Nyíregyháza és Nyírpazony között is okozott gondot az egyik vezetékben. Dicső Péter, a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója televíziónknak elmondta, Nyíregyházán is teljes kapacitással dolgoznak a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését végző egységek.

„A kollégák, akik a hószolgálatban részt vesznek, rögtön meg is kezdték a kivonulást, nyilván esőben nem lehet sózni. 3 óra óta folyamatosan kint vagyunk az utakon, 15 géppel, 65 emberrel, a munkánk végzését nehezíti a reggel óta erősen fújó szél, ami néha viharos is, ezért 9 óra körül a kisgépes takarítást abba kellett hagynunk, mert értelmetlenné vált, 3 órakor jönnek vissza és folytatják a kerékpárutak, járdák takarítását. A nagygépeink az utakat járják, az első-, másodrendű utakra már kétszer fordultunk rá sózással és tolással is.”

Elcsúszás és kihűlés

Sz-Sz-B megyében két közúti baleset történt csütörtökön, amelyek személyi sérüléssel is jártak. Ezeken kívül alig néhány elcsúszásos baleset történt, amelyek végtagsérülésekkel végződtek – ezt már Ménes Dávid, az OMSZ Észak-alföldi régiójának kommunikációs munkatársa mondta el televíziónknak. Hozzátette, a legveszélyeztetettebbek az idős emberek, akik már nehezebben mozognak, és a csontjaik is sérülékenyek. Azonban nemcsak az elcsúszásra, hanem a kihűlésre is fokozottan figyelni kell ebben az időszakban.

„A kihűlés és a fagyás veszélye nemcsak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj elégtelen fűtésű helyiségekben is bekövetkezhet. A hideg időjárásban fokozottan kell figyelni a környezetünkben élő gyenge, idős emberekre is. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek lehetnek kitéve. Az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre van szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet.”

Alkohol

Ménes Dávid hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben ilyenkor az alkohol fogyasztása különösen veszélyes, mivel a hideget nem ellensúlyozza, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

Kapcsolódó galéria

Havazás 2021 02 11