Hogy ne a tűz legyen az úr!

Meg kell különböztetni szabadtéri tűzesetek és tűzgyújtás vonatkozásában a településen belüli és a településen kívüli, vagyis külterületi állapotokat. Belterületen, azaz közigazgatási területen belül más szabályok vonatkoznak és külterületen is más rendelkezések az irányadóak.

Belterületeken a legtöbben kertekben égetnek, vagy szabad tűzön ételt készítenek. Ha felügyelet nélkül hagyják a lángokat, azok komoly gondokat okozhatnak. Leskovics Zoltán, tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője azt mondta, ezeken a területeken a növénytermesztéssel kapcsolatban keletkező növényi hulladék elégetésének olyan szabálya van, hogy alapvetően TILOS. Viszont, amennyiben az illető önkormányzat egy saját rendeletében meghatározta azt, hogy mely időpontban és milyen feltételek mellett van erre lehetőség, akkor van mód szabadtéri tűzgyújtásra. A tűzoltósági főfelügyelő hozzátette, de csak ebben a rendeletben, illetve az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban a használati szabályokra vonatkozó ismérvek betartásával van lehetőség az égetésre.

 

Új szabályozás

 

Külterületen a 2015-ben hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat bevezette az úgynevezett „irányított égetés” intézményét. Ez azt takarja, hogy külterületen az ingatlan tulajdonosa vagy használója legfeljebb 10 hektárra kérelmet nyújthat be az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, vagyis a Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek. Illeték befizetése mellett kérheti, hogy engedélyezze a kirendeltség szabad területen, meghatározott napon az égetés lehetőségét. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza azokat a feltételeket, amelyeket figyelembe kell venni és be kell tartani egy-egy tűzgyújtásnál. Ennek értelmében gondoskodni kell a terület körülszántásáról, biztosítani kell a helyszínen egy erőgépet, kéziszerszámokat, megfelelő személyzetet, akik az esetleges tüzet el tudják oltani. De tartalmaz a szabályzat olyan részeket is, amelyek arról rendelkeznek, hogy közúttól, illetve vasúttól milyen távolságra lehet a tűzgyújtás. Vannak ugyanis olyan méretű területek, amelyeket egyszerre több irányból nem lehet meggyújtani, de szabályozza azt is, hogyan kell távol tartani a vadakat. Mindezek az intézkedések a lakosság biztonságát szolgálják, hiszen sok olyan tűzesethez hívták már a tűzoltókat, amikor a szomszéd telkén lábon álló gabona, vagy egyéb más gyulladt ki.

 

A lakosságnak is figyelni kell

 

Néhány héttel ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bekövetkezett egy olyan külterületi tűzeset, amely egy több kilovoltos vezetéket is érintett. A tűz miatt közműkiesés is bekövetkezett. Ennek a példája is bizonyítja, hogy a kellő körültekintés nélkül végzett égetés akár odáig is vezethet, hogy több család marad áramszolgáltatás nélkül.

A szakember arra figyelmeztet, ahhoz, hogy ne alakuljanak ki szabadtéri tűzesetek, a lakosságnak is figyelni kell. Nem szabad vonat ablakából vagy gépkocsiból égő cigarettát kidobni, hiszen ezek közvetlenül tűzhöz vezetnek.

 

Belterületen más szabályok uralkodnak

 

Belterületen grillezni vagy alkalmi tűzveszélyes tevékenységet folytatni lehet. Az udvaron ez engedélyezett tűzgyújtási tevékenységnek minősül, kivéve akkor, ha országos tűzgyújtási tilalmat rendelnek el és az adott belterületi ingatlan beleesik a tűzgyújtási tilalomba. Ebben az esetben ezeken a területeken sem lehet tűzveszélyes tevékenységeket folytatni.

 

A tetteknek következménye van

 

Ha valaki engedély nélkül gyújt tüzet és nem tudja eloltani, kihívja a Tűzoltóságot, vizsgálat indul az ügyben. Amennyiben megállapítható, hogy tűzvédelmi szabálysértés következett be, akkor szankcióra számíthat a tűz okozója. Ennek az összege 20 ezer forintról indul és szélsőséges esetben akár 3 millió forintig terjedhet.

Az irányított égetések kapcsán fontos az, hogy amennyiben nem az ingatlan tulajdonosa vagy használója végzi az égetést, akkor az alkalmi tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelynek feltételeit írásban kell szabályozni a munkát közvetlenül irányítónak, illetve a munkára utasítást adónak. Ebben az útmutatóban meg kell határozni, hogy ki, milyen feltételekkel, milyen időtartamban végzi a szabadtéri égetést.

A megyében négy Katasztrófavédelmi Kirendeltség működik, amelyek meghatározott illetékességi területtel rendelkeznek. Ezen belül, ahová a település tartozik, oda kell benyújtani a tűzgyújtási engedélyt.

M. E.