Hit a betegek mellett – Városi séta a mellrák ellen
Fotó: Szarka Lajos

Az emlőrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tüdő- és a vastagbélrák mögött, viszont a halálozási statisztikában csak a 7-8. helyen áll. Ezek a szomorú adatok, és gyógymódok álltak a kedd délutánra szervezett városi séta megnyitó eseményének középpontjában, melyet a mellrák elleni küzdelem hónapjában szervezett a Nyíregyházi Járásban működő Egészségfejlesztési Iroda.

 

Az egészségügyi világszervezet 1985-be nnyilvánította október 1-jét a mellrák elleni küzdelem világnapjává, majd az egész hónapot. Magyarországon 2002-ben történt az első séta, mely Lánchídi séta néven vonult be a köztudatba jelképével, a rózsaszín szalaggal együtt.

Nyíregyházán negyedik alkalommal tettek hitet a betegekkel való együttérzésről, és hívták fel a figyelmet a korai diagnózis fontosságára.

„Évente olyan 6–8 ezer új beteg kerül diagnosztizálásra, és sajnos még mindig olyan 1500–2000 az évenkénti haláleset. Megyénkben kb. 150 beteget diagnosztizálunk évente. A jó hír – és ezt a legfontosabb, hogy továbbvigyük –, ha a betegséget időben diagnosztizáljuk, ez pedig a korai, I-II. stádiumot jelenti, 85%-ban gyógyítható a betegség. Megnyugtatok mindenkit, hogy intézményünkben minden feltétel adott, minden gép és gyógyszer rendelkezésre áll a betegek kezelésére” – szólt a világnap kapcsán a Megyei Kórházak főigazgatója, dr. Szűcs Attila.

A lelket is megbetegíti a kór, így az onkológiai osztályon pszichológusok segítik a gyógyító munkát – folytatta gondolatait a rendezvény fővédnöke, a megyei kórház főigazgatója. Mint mondta, tudja, hogy a mindenkori vezetés felelőssége megőrizni a tudást, a műszerparkot és tovább javítani a feltételeket, hogy minél jobb esélyt adjanak a betegeknek.

„Súlyos betegeket látok, amikor eljövök egy vérvételre, vagy a kezelésre, de azt kell mondanom, hogy olyan orvosi ellátásban részesülünk, ami fantasztikus” – mondta egy kezelés alatt álló beteg, Bartha Beáta.

Bea is a szűrést ajánlja nőtársainak éppúgy, mint a szakember. 

„Fontos az emlőrák megelőzéséről beszélni, bár primer prevenció nem áll rendelkezésre jelenleg, mert nem ismerjük az emlőrák okát. Ezért arra kell törekedni, hogy minél koraibb fázisban történjen a betegség felismerése. Ez azt jelenti, hogy amikor még tüneteket nem okoz, tehát nem tapintjuk, nem látunk a bőrön eltérést, nem váladékozik, nincs a nyirokcsomó megnagyobbodva” – sorolta a tüneteket az Emlőcentrum vezető főorvosa, dr. Tóth Erzsébet.

A legjobb módszer a diagnosztikában a röntgen mammográfia, melynek káros hatása nincs a szervezetre. Szólt arról, hogy a 45 és 65 év közötti nők egy országos program szerint vehetnek részt szervezett szűrésen, kétévente. Ebben a korosztályban leggyakoribb a megbetegedés.

„Örömmel látok olyan arcokat, akikkel már vagy 20 éve találkoztunk először. Ők az élő bizonyítékai annak, hogy ami az előbb elhangzott, az valóság. Igen, a daganattal ma már lehet együtt élni, de hogy ezt hogy tudjuk elérni, annak több módja van. Sikert elérni az onkológiában, az már rég nem one man show. Ehhez nagyon komoly együttműködés kell mind a társadalom, mind a szakma részéről. Először is önvizsgálat kell, és én sem győzöm hangsúlyozni a szűrés jelentőségét. Aztán jön a kivizsgálás, mert attól, hogy egy daganatot megállapítottunk, sehol nem vagyunk, tehát kell a képalkotó diagnózis, a CT, MR, PET és a patológiai diagnózis” – ismertette a szakmai tanulságokat dr. Erfán József onkológus, osztályvezető főorvos.

Sebészeti, sugár- és gyógyszeres kezelésről beszélt az onkológus főorvos, és hangsúlyozta, hogy az első stádiumban felfedezett daganat gyakorlatilag 100%-ban gyógyítható.

Erfán főorvos úrhoz jár 20 éve Magdolna, és a háromhavonta esedékes kontrollvizsgálatok közben boldogan sportol.

„Futok az életemért, futóversenyekre járok. Nagyon jó, nagyon szeretem, sok ismerősöm, barátom van itt. Egymásnak segítünk. Az idegrendszerem 20 év alatt kimerülhetett, de hál’ Istennek, talpra tudtam állni, úgyhogy nincs semmi problémám, megyünk a versenyekre” – mondta Tóthné Czubók Magdolna.

A Jósa András Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának épülete előtt gyülekező társaság, orvosok és betegek, civil szervezetek képviselői, a Szent István utcán végighaladva jutottak el a Kossuth térre, a szakemberek által berendezett sátor elé.