HIPA bevallás 2021-ben – Ebben az évben is május 31-e a határidő
Fotó: Illusztráció

Május 31-e a helyi iparűzési adóbevallások benyújtásának határideje. Körülbelül 15 ezer adóbevallást, illetve adómentességi nyilatkozatot vár a nyíregyházi önkormányzat az érintettektől, ezeket fogják majd feldolgozni. Fontos kiemelni, hogy a május 31-ei határidőre semmilyen moratórium nem vonatkozik.

Fontos határidő közeleg azoknak az adózóknak, akik nyíregyházi székhellyel, telephellyel rendelkeztek 2020-ban. 2021-ben is május 31-e a helyi iparűzési adóbevallások benyújtásának határideje.

„Újdonság, hogy 2021-től kizárólag az állami adóhatóságon keresztül, a NAV által rendszeresített nyomtatványon, az úgynevezett 20HIPA nyomtatványon nyújthatják be ezt a bevallást és az önkormányzati adóhatóság megkapja a NAV-tól elektronikus átadással ezeket a bevallásokat és azok feldolgozása, az esetleges hibák kijavítása is már itt történik meg nálunk.” – nyilatkozta Dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

Ez az adóbevétel 100%-osan az önkormányzat bevétele, ebből tudják a különböző fejlesztéseket megvalósítani, de ebből tudnak forrást biztosítani például a szociális ellátásra és a közösségi közlekedésre is.

„Ebben az időszakban körülbelül 15 ezer adóbevallást, illetve adómentességi nyilatkozatot várunk az adózóinktól, ezeket fogjuk majd feldolgozni. Jelezném, hogy az adómentességi nyilatkozatokat azonban nem a NAV-on keresztül kell elküldeni, hanem az önkormányzati hivatali portálon keresztül lehet benyújtani az adóhatósághoz. Nagyon fontos az, hogy erre az adónemre, a helyi iparűzési adóra, a bevallás benyújtására nem vonatkozik semmilyen moratórium, tehát itt a május 31-ei határidőt be kell tartani, hiszen azok a szankciók, hátrányos következmények, amely a bevallás benyújtásának elmulasztásából származik, a jogszabály szerint felszámításra kerülnek.” – tette hozzá az aljegyző.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint június 30-ig a koronavírus járványra tekintettel benyújtható igazolási kérelem négyféle bevallás késedelmes megküldésének jogkövetkezményei alól mentesíthet, de ez nem vonatkozik a helyi iparűzési adóbevallás késedelmes teljesítésére.