Hiányszakmákban szereztek képesítéseket az egészségügyi intézmény munkatársai
Hiányszakmákban szereztek képesítéseket az egészségügyi intézmény munkatársai

Sikeresen lezárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház hiányszakmákat érintő továbbképzési programja – tájékoztatott az intézmény. Összesen 57-en szereztek új végzettséget a másfél éve tartó folyamat során, amely kiemelt fontosságú a munkaerő-utánpótlásban is – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv főigazgató.

 

Minden intézmény, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházai esetében is a humánerőforrás, az ember a legfontosabb, hiszen megfelelően képzett orvosok, ápolók, szakdolgozók nélkül nem létezhet magas színvonalú gyógyítás és ápolás sem. Az intézmény ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több lehetőséget biztosíthasson dolgozóinak a szakmai előrelépésre.

Rendkívül fontos tanfolyamok

Az EFOP-1.10.3-17-2017-00034 azonosítószámú, „Képzési és ösztöndíj program az SZSZBMK-ban”  című projekt keretében a kórház felnőtt intenzív szakápoló, fertőtlenítő-sterilező, geriátriai és krónikus beteg szakápoló, műtéti szakasszisztens, műtőssegéd-gipszmester, illetve sugárterápiás szakasszisztens képzések szervezésére pályázott. Ezek mindegyike hiányszakmának számít a hazai egészségügyi ellátórendszerben, ezért is rendkívül fontos, hogy a tanfolyamok megvalósulhattak.

Az ágazatban tartást is segítheti

– A program célja a humánerőforrás megfelelő szintű biztosítása, hiszen az egészségügyi szolgáltatások minőségének, illetve biztonságos és hatékony működésének ez az elsődleges alapfeltétele. Az egészségügyi dolgozók hiányszakmák felé való orientációja, át-, illetve továbbképzése elősegítheti kollégáink ágazatban tartását. A hiányszakmák ismereteinek elsajátításával új feladatköröket láthatnak el, ami a munkaerő-utánpótlást is biztosítja – hangsúlyozta a program jelentőségét dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

57-en új végzettséggel

– A műtéti szakasszisztens képzésben részt vevő 15 munkatársunk sikeres záróvizsgájával nemrég érkezett utolsó állomásához a 2018. március 1-jén indult továbbképzési program. A tanfolyamok során összesen 57 munkatárs jutott új végzettséghez. De természetesen nem „előzmény” nélküli ez a mostani képzési program. Tavaly szeptemberben például 26-an ápoló, 14-en pedig csecsemő- és gyermekápoló képesítést szereztek a záróvizsgák után egy kétéves projekt végén, a „Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok” című országos projekt keretében a Jósa András Oktatókórházban. A felnőttképzés – mely szerteágazó tudást adott, illetve teljesen az alapoktól a modern gyógyászat, illetve az újfajta technikák megismerésére is lehetőséget adott – az élethosszig tartó tanulás filozófiájának jegyében zajlott és így a dolgozóknak úgynevezett ráépített szakképesítések megszerzésére is lehetőségük lesz.

Újabb béremelés az egészségügyben

Az MTI korábbi tájékoztatása szerint július 1-jétõl több mint 82 ezer egészségügyi szakdolgozó bére emelkedik. Az eredetileg november 1-jétõl esedékes nyolcszázalékos emelést előrehozottan kapják meg. Tavalyi kormányhatározat értelmében az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben – a 2018-as illetménybázishoz képest – 72 százalékkal emelkedik – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Emlékeztetnek, hogy a kormány döntése értelmében a 2019. július 1-jétõl életbe lépő változás során a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek, így a mintegy 78 ezer szakdolgozó mellett 4400 védőnőt is megillet a béremelés.  Az eredetileg november 1-jétõl esedékes átlagos 8 százalékos béremelést idén július 1-jére, előrehozottan kapják meg az egészségügyi szakdolgozók. 2020. január 1-jén további 14 százalékkal, 2020. november 1-jén 20 százalékkal, 2022. január 1-jén pedig újabb 30 százalékkal folytatódik a béremelés a fix bázishoz képest. Az első bértömegre mintegy 14 milliárd forintot, a 2020-asra pedig 82 milliárd forintot biztosít a kormány.