Hétgenerációs Szabolcs-jubileum jövõ szombaton

Még javában próbálnak a gálamûsorra a szabolcsosok. Pontosabban sokan csak felfrissítik a régi tudást, hiszen az évtizedekkel ezelõtt a lábakra vett koreográfiák nem felejtõdtek el. S noha többen közülük azóta szakmájuk, civil életük miatt már nem lehetnek aktívak, a színpad és a tánc szeretete megmaradt, és sokszor ott folytatják, ahol pár éve abbahagyták. ¬ – Aki egyszer ebbe belekóstolt, és igazából csinálja, az nem tud ettõl szabadulni. Fogja mutatni a példa: lehet ez nyugdíjas, fiatal, gyerek, hiszen a legfiatalabb hároméves, a legidõsebb 80 éves lesz a színpadon – fogalmazott szerkesztõségünknek az egyik korábbi mûvészeti vezetõ, Gucsa Sándor.

ŐRZIK A HAGYOMÁNYOKAT

A sok sikert, hazai és külföldi fesztiválokat megélt, többgenerációs együttes mûvészeti vezetõje a Krúdy Gyula-díjjal frissen kitüntetett Bíró József, aki itt kezdte pályafutását, majd komoly fõvárosi együttesek mûvésze volt. A 2000-es évek elején egy-két koreográfia betanítására érkezett haza, majd 2004-tõl a csapat mûvészeti vezetõje, s a régi, hagyományos értékek megtartása mellett az újszerûségre is törekszik. – Régen is szükség volt arra, hogy a fiatalok a magyar kultúrához forduljanak, a népmûvészet minden ágához: zenéhez, tánchoz, mesékhez, és azt hiszem, hogy most ugyanitt tartunk. Európában vagyunk, szükség van az identitásunkra, arra, hogy a saját kultúránkat õrizzük – fejtette ki Bíró József.

HAT ÉVTIZED KERESZTMETSZETE 

A mostani gálán közel 300 táncos lép majd a Continental Aréna színpadára, köztük olyanok is, akik életkoruk miatt csupán egy-egy nagyobb mûsorra húznak csizmát, de a szellemiséget, sztorikat átadják a fiatalságnak. A próbák szünetében elõkerülnek ugyanis a régi fényképek és megy az adomázás, sõt, a jubileumra egy könyvvel is készülnek. Tíz éve aranylakodalom volt a gálamûsor, öt éve vásári forgatag, most pedig a hat évtized keresztmetszete – harangozta be az eseményt az egyesület elnöke, aki 1980 óta tagja a csapatnak, s családjából eddig 17-en táncoltak vagy táncolnak az együttesben. – A hatvan év alatt hat együttesvezetõje volt a Szabolcs Néptánc¬együttesnek, az õ prominens táncaikból hozunk el most ízelítõket, erre épül a gálamûsor, és természetesen az egész átitatódik az alapító, Dalanics Gyurka bácsi emlékével – vetítette elõre Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke.

SZÍVESEN HÍVJÁK ŐKET

A május 20-án, szombaton 17 órakor kezdõdõ gálán a Bürkös Zenekar húzza majd a talpalávalót, s a félszázados Aranykapu Népmûvészeti Egyesület kiállítása is látható lesz a csarnok elõterében. A szabolcsosok már elõre is tekintenek: részesei lesznek az augusztusi, nyíregyházi, nemzetközi néptáncfesztiválnak, valószínûleg a marosvásárhelyi Magyar Napoknak, és számos kisebb-nagyobb megyei rendezvénynek, hiszen minden faluba szívesen elfogadják a meghívást, ahol elmondásuk szerint nagy szeretettel látják õket.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

A képen: Két éve Szatmárnémetiben vitte Nyíregyháza hírét a Szabolcs Néptáncegyüttes, itt éppen kalocsai viseletben láthatóak, a fellépés előtt