„Helló, ismerjük egymást?”

Azt a régi közmondást, hogy a ruha teszi az embert, már többen többféleképpen megcáfolták, az azonban tény, hogy a viselet sok mindent elárul gazdájáról. Éppen ezért fontos, hogy minden darab igazodjon az illető alakjához és személyiségéhez is – vallja Rabócsi Renáta, akinek ruháit ismerik már Kölntől Párizson át egészen Bangkokig, és neves sztárok kérik, hogy valósítsa meg elképzeléseiket, ő mégis nem divattervezőnek, hanem nőiruha-készítőnek titulálja magát. Az ok pedig egyszerű: nemcsak tervez, de szab és leül a varrógép elé is. Vele beszélgettem...

A nyíregyházi Rabócsi Renáta nevével és munkájával az utóbbi napokban újságcikkek tucatjaiban lehetett találkozni. ő volt az ugyanis, akinek menyasszonyi, majd menyecskeruhájában mulatott a násznéppel Szabó Zsófi. (A népszerű színésznő, televíziós műsorvezető egyébként a hétvégén Nyíregyházán mondta ki a boldogító igen-t.)

Szabó Zsófi ruháját is Renáta készítette

A sor azonban ezzel még nem ér véget: szintén Renáta készíti a Miss International világverseny színpadi show ruháit és a nemzeti viseleteit, állandó megrendelői között vannak budapesti színésznők, énekesek. Épp a napokban volt nála próbán Radics Gigi, de Horváth Gréta, az Éjjel Nappal Budapest című sorozat szereplője is az ő estélyi viseletében vonult be a Story Gálára. Renáta azt mondja, sokat köszönhet a sorsnak, pályája alakulásában. Szerencsésnek tartja magát, hogy munkája során olyan emberekkel dolgozhatott már együtt, akiktől sokat tanult is.

NÁRAY TAMÁSSAL IS DOLGOZOTT

– A Nyíregyházi Wesselényi Miklós Szakközép és Szakiskolában végeztem nőiruha-készítőként és a szakmám kiváló tanulója voltam. Ezt követően Budapestre költöztem, ahol elkezdtem dolgozni Náray Tamásnál – az egyik legsikeresebb hazai divattervezőnél – egy évig a varrodájában, majd az üzletében. Lenyűgöző embert ismerhettem meg a személyében és sokat tanulhattam azáltal, hogy mellette lehettem. Ezt követően Németh Anikó divattervezőhöz kerültem, majd megnyitottam üzletemet a Váci utcában. Egy idő után rájöttem, mindegy, hol vagyok, úgyis megtalálnak az emberek. Így felesleges volt a Váci utcai üzletet fenntartani, otthon kezdtem dolgozni. Ez azonban meglehetősen ingerszegény volt, ezért elkezdtem dolgozni a Katona József Színházban is, ahol megismerkedtem a Nemzeti Színház varrodavezetőjével, és ő egyből munkát ajánlott nekem.
Renáta Budapest után hazaköltözött Nyíregyházára és ahogy ő mondja, azóta is próbál érvényesülni. Megrendelései pedig szerencsére vannak szép számmal az ország minden pontjáról, sőt az utóbbi években az országhatáron túlról is.
– Néhány hónapja hatórás utat tett meg egy lány azért, hogy eljöhessen hozzám és készíthessek neki egy ruhát. Volt már olyan vendégem, aki repülőjegyet vett és Kölnből elrepült ide. Számos lehetőséget és megrendelést kapok külföldről. Jelenleg három város ruházati üzlete várja ruháimat. Az első megkeresés Párizsból érkezett, a tervezők utcájában lévő üzlettől kaptam ajánlatot. Sokszor gondolkodom azon, hogy miért kell, amit én csinálok. Vendégeimről tudom, hogy világhírű tervezők ruháit is felvehetik, mégis ide jönnek, tőlem kérnek segítséget. Ilyenkor kérdezem, hogy miért én? A válasz az, hogy minőségi ruhákat készítek és a sajátos szabásommal kiemelem, hangsúlyozom a nőiességet.

IDÉN A CSIPKE ÉS A KRISTÁLY HÓDÍT

– Idén a csipke és a kristály hódít. A kristályt bármilyen mennyiségben fel lehet vinni egy ruhára igényesen és ízléses minőségben. A csipkék pedig annyira szépen kibővültek, hogy már mindenféle stílusban megtalálhatók. Elég sok igényt lehet vele kielégíteni. Fontos számomra az egyediség, ezért nagyon zavar, ha más tervezőnél észreveszek ugyanolyan anyagot, mint amilyet én használok. Ennek elkerülése érdekében újabban külföldről szerzem be a kelméket, illetve próbálom megváltoztatni az anyagokat, így egészen új dolgot tudok alkotni. Most a textilfestéssel próbálkozunk, ez igazán egyedivé teszi a ruhákat.

Radics Gigi

Renáta azt vallja, hogy a ruhakészítés nemcsak a munkája, hanem a hobbija is. Mit tervez a jövőre nézve? – Világmárkát létrehozni...

(Szerző: Bruszel Dóra)


„IMÁDTAM A SZÍNHÁZAT”

– Amikor a Vámpírok bálja című darab jelmezeit készítettük a bécsi operának, Kentaur, a díszlet- és jelmeztervező hozta az elképzeléseit, és egy bonyolultabb fazonú szoknya fejtörést okozott a technikusok között. Én épp akkor lettem kész egy ruhával. Rápillantottam a tervre és elmondtam a kivitelezés menetét. Tíz másodperc néma csönd és döbbenet után odafordult hozzám Kentaur, hogy „helló, ismerjük egymást?". Ettől a pillanattól kezdve már nem varrónőként dolgoztam tovább. Ott voltam az egyeztetéseken, modelleztem, szabtam... (Hazaköltözésem után körülbelül egy évvel szerettek volna visszahívni a varrodavezető pozícióba.)

(Fenti kép: Rabócsi Renáta (középen) a szépségkirálynők körében)