Házi segítségnyújtás: egyre nagyobb igény van rá
Fotó: illusztráció

Az utóbbi években fokozódó igény mutatkozik a házi segítségnyújtás iránt, egyrészről az időskorúak romló egészségi állapota, másrészről pedig a szolgáltatás egyik legfontosabb előnye miatt, mely szerint a megszokott, biztonságot jelentő lakókörnyezetben nyújtanak segítséget az arra rászorulóknak. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ jelenleg 537 fő ellátását biztosítja a városban.

Nem kis teher hárul koronavírus-világjárvány idején a Szociális Gondozási Központ házi segítségnyújtásban tevékenykedő munkavállalói számára, hiszen a szolgáltatást igénybe vevők többsége a veszélyeztetett korú idős korosztályba tartozik. Nagyné  Hermányos  Zsuzsanna, a központ igazgatója arról tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét, hogy a járvány megjelenése óta igyekeznek mindent megtenni az ellátás zavartalan biztosítása érdekében, amihez elengedhetetlen a szükséges óvintézkedések betartása.

– Mivel a szolgáltatást igénybe vevők többsége a veszélyeztetett korú idős korosztályba tartozik, hangsúlyosabb szerepet kap a mindennapi munkánk során az ápolási-gondozási teendők elvégzése mellett a lakáson kívüli segítségnyújtás is. Célunk, hogy az ellátottaink számára minél komplexebb és biztonságosabb ellátást tudjunk biztosítani, ugyanakkor a személyes kontaktus felvételeinek számát és ezáltal a megbetegedés kialakulásának esélyét csökkentsük.

Folyamatos a jelentkezés

A szolgáltatás igénybevétele önkéntes. Az ellátással kapcsolatos igényeket a pandémiás helyzetben elsősorban telefonos és e-mailen történő megkeresés útján fogadják, de a megfelelő óvintézkedések betartása mellett személyesen is állnak az ellátást kérők és hozzátartozóik rendelkezésére.

 

Elérhetőségek:

Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ

4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 2.

Telefon: 06-42/416-083, 06-42/416-084

E-mail: gkkozpont.nyiregyha­za@szocialisgondo­zas.hu

 

Enyhítik az ellátottak magányát is

Az igazgató kiemelte, az ellátottakat – lakáson belüli és azon kívüli segítségnyújtásban részesülnek – a mindennapi teendők elvégzésében segítik.

– Tevékenységeink igen széles körűek, a mentális támogatás, az ügyintézés, a bevásárlás mellett a személyi higiéné megtartásában, folyadékpótlásban, étkeztetésben, hely- és helyzetváltoztatásban, mobilizációban, valamint gyógyszeradagolásban, gyógyszerelés, vérnyomás és vércukor monitorozásában segítjük ellátottainkat szakképzett munkatársaink által. Ami talán a legfontosabb a jelenlegi helyzetben, hogy munkatársaink rendszeres látogatásaikkal enyhítik ellátottaink magányát is.

Aki szeretné igénybe venni a szolgáltatást, annak fontos tudni, hogy a legmagasabb gondozási szükséglet a napi 4 órát nem haladhatja meg. A tényleges idő megállapítása során pedig figyelembe veszik az ellátást kérő gondozási szükségletét, és így az igény, valamint a szolgáltatás pillanatnyi kapacitása szem előtt tartásával igyekeznek a személyes szükségletnek megfelelő napi gondozási időt biztosítani.