Hazánkat is elérte a tongai vulkánkitörés lökéshulláma
Hazánkat is elérte a tongai vulkánkitörés lökéshulláma

Szombat este érte el hazánkat a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma – írja az Időkép. 

Szombaton kitört a csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és öt kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámot detektáltak – írták.

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, melynek ereje ablakokat tört be a környező szigeteken. A hangrobbanást Új-Zélandon, sőt hét órával a kitörést követően, a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett. A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomás érzékelő szenzorai mindenhol észleltek.

A több mint 17 ezer kilométerre, szó szerint a világ másik végén lévő vulkánkitörés nyomáshulláma 15 órával a kitörést követően hazánkat is elérte: légnyomásmérőinken szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni. Éjjel 2 után érkezett a második nyomáshullám, ami egy átmeneti 1 hPa-t csökkenésként jelenik meg a grafikonokon – írja az Időkép. 

Az első lökéshullám megjelenése a budapesti, debreceni, miskolci és pécsi állomásaink légnyomás-grafikonján:

(Fotó: Időkép)
(Fotó: Időkép)

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai több évnyi szünet után 2021.december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, majd január 13-án egy újabb kitörés következett. Már ez a kitörés is egy 17 kilométeres hamufelhőt emelt a magasba, a hatóságok pedig cunami riasztást adtak ki.

A szombati kitörés azonban még nagyobb volt, hétszer erősebb, mint a december 20-i kitörés. Cunamiriadót rendeltek el többfelé a csendes-óceáni partvidékén. A szőkőár elárasztotta Tonga partjait, elérte Kaliforniát és Alaszkát is.