Hazánk első általános iskolai, francia kéttannyelvű osztálya az Apáczaiban lesz!
Bejelentés!

Az angol és a német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt lesz Nyíregyházán az a francia-magyar két tanítási nyelvű képzés, amelyre megkapta a hivatalos engedélyt az oktatásért felelős minisztertől a Nyíregyházi Tankerületi Központ.

Az erről szóló sajtótájékoztatón Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató kiemelte, ez igazi kuriózum Magyarországon.

Alapfokon, tehát általános iskolában francia-magyar kéttannyelvű oktatás egyelőre nincs máshol – tudomásunk szerint – az országban. Mi úgy gondoljuk, hogy ennek a térségnek, városunknak szüksége van olyan intézményre, ahol a diákok elsajátíthatják a franciát. Az első általános iskolai, francia kéttannyelvű osztálya 2020 szeptemberében kezdi meg a munkát az Apáczaiban, ahol már 30 éve tanítanak franciát.

Mivel a szeptemberben induló új tanévre már beíratták a szülők a gyerekeket, így a képzésre a következő beiskolázáskor lehet majd jelentkezni. Andó Károly intézményvezető elmondta:

Az elsősök játékosan tanulnak majd meg franciául. Heti nyolc órájuk lesz: ebből öt lesz nyelvi óra, három óra keretében pedig közismereti tárgyakat tanulnak majd az idegen nyelven. Mi azt gondoljuk, hogy a jó nyelvérzékkel rendelkező tanulók már hatodik évfolyamra középfokú nyelvvizsgát tehetnek majd franciából, a kiválóak pedig akár felsőfokút!

Az osztályt anyanyelvi lektor is segíti majd, aki kiemelkedő szerepet játszik majd abban, hogy a gyerekek helyesen és pontosan szólaljanak meg franciául.

Kapcsolódó galéria

Francia kéttannyelvű lett az Apáczai iskola