Hatóság félrevezetése miatt felel az, aki valótlan bejelentést tesz

Hatóság félrevezetése miatt felel az, aki valótlan bejelentést tesz

A Nyíregyházi Járási Ügyészség a napokban emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki tavaly novemberben a 112-es segélyhívó számra olyan valótlan bejelentést tett, miszerint a lakóházába ismeretlen személy betört, és ellopott egy tűzhelyet valamint egy ruhákkal teli bőröndöt.

 

A középkorú nyírtelki férfit 2019 szeptemberében az élettársa elhagyta. Amikor észrevette, hogy a nő a ruháit összepakolva az ingatlanból elköltözött, bosszúból - a nő által a közös lakásba hozott - kályhát az udvaron szétverte, majd vasgyűjtőknek átadta. Ezt követően pedig a központi segélyhívó számra bejelentette, hogy az ingatlanba betörtek és elvitték a ruhákat és a tea tűzhelyet.

A vádlott valótlan bejelentése alapján nyomozás indult, mely során a férfit tanúként is kihallgatták, amikor ugyanúgy fenntartotta, hogy sérelmére bűncselekményt követtek el. 4 hónap elteltével, amikor az élettársa visszaköltözött hozzá, bevallotta, hogy a telefonon tett bejelentése nem igaz, csak bosszút akart állni a nőn, és valahogy rákenni a lopást.

A vádlott feltáró vallomása alapján a lopás miatt indult eljárást a nyomozó hatóság megszüntette, azonban a férfi ellen hatóság félrevezetése miatt új eljárást indított.

Az ügyészség a férfi ellen most emelt vádat, vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, azonban azt érdemes tudni, hogy ezen bűncselekmény miatt akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség