Határtalan tudomány – Semmelweis nyomában

Mint köztudott, 1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlésben gróf Széchenyi István birtokainak egy éves jövedelmét ajánlotta fel egy Tudós Társaság megalapítására, ez lett a Magyar Tudományos Akadémia elődje, s a nap másfél évtizede a magyar tudomány ünnepelt napja. A kiemelt programok egyike a példaképek elismerése, illetve magyar kutatáshoz köthető felfedezések.

Prof. Dr. Hajnal Béla, a TIT Jurányi Lajos Egyesületének elnöke így fogalmazott az ünnep kapcsán:

2018-ban két évfordulót ünnepelünk. Az egyik Mátyás király 575. születésnapja, a második pedig Semmelweis Ignácz 200. születésnapja. Mi itt ezt az utóbbit választottuk, találtunk is alkalmas, kiváló előadót Semmelweis és a mai orvostudomány kapcsolatának a megvilágítására. A Tudomány Napját 1997-től ünnepeljük Magyarországon. 2003-tól törvény is született erről.

Ebben elismerik a tudomány rendkívüli hasznát a társadalom számára, ez azt jelenti, hogy a tudomány művelésére és fejlesztésére állami forrásból egyre növekvő mértékben illik forrást nyújtani – idézte a vállalást a TIT megyei elnöke. 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Semmelweis és az orvostudomány új kihívásai címmel számolt be a legújabb gyógyászati kutatások eredményeiről Dr. habil Diószeghy Péter egyetemi docens, neurológus, osztályvezető főorvos:

Valóban, az ezredforduló után történt igen nagy aranyú fejlődés, részben az alapkutatásban, és az ebből adódó klinikai eredményekben is. Ez olyan horderejű volt, mely egy betegcsoportnak alapvetően megváltoztatta az életkilátásait. Az immunológiai betegségekről lesz szó. Ennek egyik legismertebb formája a sclerosis multiplex, és ez a legnagyobb számú betegcsoport ezen belül. Nagyon sok betegség tartozik ehhez, tehát összességében sok ezer, sok tízezer beteg, akiket régiónkban érint a betegség.

Nemzetközi és hazai kutatások nyomán fejlődött a gyógyszeres terápia, ennek segítségével tudják kezelni az agyvelő gyulladást és a perifériás idegek immun eredetű károsodását, de nemcsak az agyműködéssel összefüggő kórokat, hanem a kezünkben és lábunkban lévő idegek működését is koordinálják.

Érdemes a témával összefüggésben megjegyezni, hogy e hónapban Tokióban, a központi kórház udvarán avatott Semmelweis szobrot a magyar egészségügyi államtitkár, az emlékév alkalmával.

 

Matyasovszki Edit