Határon átívelő együttműködés

Tizenöt hónappal ezelőtt magyar és román hivatásos és civil szervezetek fogtak össze annak érdekében, hogy az árvízzel és a víz veszélyeivel kapcsolatos munkavégzés során javítsák az egymás közötti együttműködést. A résztvevő romániai Multisalva Egyesület, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete, a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület, továbbá a Szamos Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége, a Szatmárnémeti Vöröskereszt és Caritas rendszeres találkozókon preventív intézkedéseket és közös vészhelyzetkezelő tervet dolgoztak ki, továbbá komplex árvízvédelmi gyakorlatokon, valamint különböző terepeken zajló közös képzéseken vettek részt – emelte ki Fülöp Szabolcs, a szatmárnémeti Multisalva Egyesület elnöke.

 

Eredményesség

 

Az összefogásban 17 szervezet részvételével, több mint 400 főt vontak be. A közös munkát valamennyi együttműködő partner eredményesnek ítélte. Gyenge László, tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője szerint a gyakorlatok során sikerült egymás tevékenységét alaposabban megismerniük, így éles helyzetben könnyebben tudják majd egymást segíteni.

 

Együttműködés

 

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének képviseletében Szarkáné Kövi Márta osztotta meg a projekt során szerzett tapasztalatokat. Az igazgató asszony a gyakorlatok során adódó feladatok megfelelő kezelésében való együttműködést tartotta a legfontosabbnak, amely egy éles helyzetben éppen a gyakorlatoknak köszönhetően válik ismertté, gyakorlottá a résztvevők számára.

 

Adatbázis

 

A projekt során nemzetközi szakértők bevonásával felmérték a potenciális partnereket és a helyi erőforrásokat is, amelyről a jövőben használható adatbázis is készült.

További képekért kattintson a fotóra!

A Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület elnöke, Szabó Csaba a projekt során a katasztrófavédelmi megelőzési és vészhelyzetkezelési együttműködés valódi, gyakorlatias megvalósulását tartotta elsődleges eredménynek a határ két oldalán lévő szomszédos megyék résztvevői között.

 

Növekvő biztonságérzet

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, a résztvevők elégedettek az elért eredménnyel, amely nemcsak a saját fejlődésükhöz járult hozzá, egyben a lakosság biztonságérzetét is növelte a térségben. A projekt teljes költségvetése közel 260 ezer euró volt, amelynek 75 százalékát az Európai Unió finanszírozta.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)