Használtautó-piac – Több mint 800 ezer jármű cserélt gazdát 2020-ban Magyarországon
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 800 ezer használt autó cserélt gazdát 2020-ban Magyarországon. A külföldről behozott autók száma évek óta 150–160 ezer között mozog, a hazai gépjárműállomány átlagéletkora viszont folyamatosan emelkedik, idén már ez a szám 14,5 évre emelkedett. 

Piaci helyzet

Sorban állnak a használt autók ennek a nyíregyházi kereskedésnek az udvarán. A tavaly tavasszal kitört világjárvány minden szektorban jelentős változásokat hozott, ami alól a használtautó-piac sem volt kivétel, azonban itt a kezdeti nehézségeket egy folyamatos fellendülés követte. 

„Január-februárban egy viszonylag jó évkezdésnek indult a 2020-as év, viszont azután a márciusi korlátozások miatt egy másfél hónapos leállás volt, sok kereskedés bezárt és visszaesett a forgalom is. Viszont májustól fokozatosan állt vissza a piac, bizonyos használtautó-típusok iránt emelkedett a kereslet, ez azt eredményezte, hogy 2020-ban a piac összességében nem zárt rosszul, a 2019-es év azonos szintjén zártuk mind darabszámban, mind volumenben, mind árbevételben” – mondta el Gulyás József, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének alelnöke.

Piaci átrendeződés

A tavaszi koronavírus miatti leállást követően a tömegközlekedés elkerülése miatt sokan vásároltak kisebb, városi autókat. Ezeknek a forgalma mellett az ára is emelkedett, ugyanis mostanában a legjobban a 10–12 éves kisebb autókat keresik – tette hozzá Gulyás József, aki azt is elmondta, hogy a használt autók árában általánosságban is észlelhető volt egy emelkedés, ugyanis a tavaszi gyárleállások a vásárlók egy részét szintén a használtautó-piacra terelték. A keresletnövekedés mellett azonban az euróárfolyam jelentős emelkedése is árnövekedést hozott. 

„Sok idősebb külföldi autó jön be Magyarországra, ebből kifolyólag a teljes magyarországi gépjárműállomány átlagéletkora nem csökkent, inkább tovább növekedett, most olyan 14–14,5 év között van az átlagéletkor. Külföldön egyébként a 10 év fölötti kocsik jó állapotban vannak, itthon műszaki vizsgán kell átesniük, tehát azt mondom, hogy a műszaki állapotuk nem romlik, de a fiatalításra egyelőre nincs esély.”

Számok

A teljes használtautó-piacon több mint 800 ezer adásvétel zajlott le 2020-ban, a külföldről érkezett járművek száma pedig már évek óta 150–160 ezer között mozog – fűzte hozzá a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének alelnöke.