Három új kiállítással ünnepel a múzeum

 

Egy honfoglaláskori sarló, egy díszkard, muzeális értékű gyógyszeres fiolák és Antal József néhai miniszterelnök levele – csak néhány értékes darab a nyíregyházi múzeum kincsei közül. A város egyik legrégebbi közgyűjteménye 1868. december 1-jén jött létre. Egy akkor 34 éves orvos-polihisztornak köszönhető a megalapítása. Az orvost Jósa Andrásnak hívták. A hálás utókor róla nevezte el a közgyűjteményt, de ő lett a helyi kórház, sőt egy egész városrész névadója is. A múzeum minden évben megemlékezik az intézmény születésnapjáról és az ünnepségre Jósa András leszármazottjait is meghívják. Idén egy déd- és egy szépunoka jött el a Városházára. Vígh Gáborné elmondta, hogy nagy tisztelettel ápolják híres ősük emlékét és örülnek, hogy Nyíregyháza város is fontosnak tartja a Jósa hagyaték megőrzését. - Nagyon sok szeretettel gondolunk rá, és főképp csodáljuk azért a közösségért folytatott munkáért, amit kifejtett, és nem tudok elég hálás lenni, hogy ezt a munkát ma értékelik, szeretettel ápolják – mondta Vígh Gáborné.


Egymilliós gyűjtemény

Több mint egymillió darab műtárgyat őriz a nyíregyházi múzeum, melynek első kincseit sok esetben még a Jósa András vezette csapat forgatott ki a nyírségi földekből – erről már Bene János beszélt az ünnepségen. Az igazgató büszkén mondta el, hogy a közgyűjteményben a történelem viszontagságai sem tudtak kárt tenni. - 148 év eltelt. Háborúk voltak, rendszerváltások voltak, forradalmak voltak, átszervezések voltak, mindent megélt már, de a múzeum még mindig megvan. Gyarapszik és a múzeum Nyíregyháza és a megye életében egy olyan biztos pont, amit nem is nagyon lehet megkerülni. Hiszen minden rendezvényen ott vagyunk. Kiállításainkkal bevonzzuk a látogatókat – fogalmazott Bene János.

További képekért kattintson a fotóra!

Magyar szilva, lengyel csokoládéba mártva

A Jósa András Múzeum manapság kiterjedt külkapcsolatokkal rendelkezik. Egyre szorosabb az együttműködésük például a megyeszékhely testvérvárosában működő Rzeszowi Múzeummal. A lengyel kollégák, Bogdan Kaczmar igazgató vezetésével az idén is eljöttek a születésnapra és magyar szilvából készült édességgel kedveskedtek a vendéglátóknak.

„Sokat áldozunk a múlt megőrzésére!”

A város nagyon büszke a múzeumára és elismeri az ott dolgozó szakemberek munkáját. – ezt már a polgármester mondta. Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, a megyeszékhely igyekszik megőrizni történelmi hagyatékát, ezért újul meg a Kállay Kúria és fejlesztik a közeljövőben 1,5 milliárd forintból a Sóstói Múzeumfalut. A polgármester azt mondta, a múzeum születésnapja jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk azokról, akik sokat fáradoztak a városért. - Ez alkalom arra is, hogy megemlékezzünk és soha ne felejtsük azokat, akik Nyíregyházáért sokat tettek. Elsők között van Jósa András, akinek az életműve nélkül Nyíregyháza nem az lenne, ami. A múzeum az egyértelmű, és a kórház sem véletlenül kapta az ő nevét, sőt Nyíregyháza megemlékezik úgy is, hogy egy egész városrész van róla elnevezve – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A városházi ünnepséget követően a résztvevők az Északi temetőben megkoszorúzták Jósa András sírját. Délután 14 órától pedig három új kiállítást nyitottak meg a Benczúr téren. Az érdeklődők a mai naptól egy Weöres Sándorra emlékező tárlatot, a Kripták, temetkezések, leletek a 17-18. századból című kiállítást, és azt a különleges gyűjteményt is megtekinthetik, amit Híres lengyelek címmel közösen hozott létre a Rzeszowi Regionális Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)