Harminc napig állják a munkabérek felét, további adókedvezmények jöhetnek
Fotó: Illusztráció

Továbbra is a jól célzott adókedvezményekben, adócsökkentésekben hisz a kormány – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth Rádióban. Az egyik friss intézkedés, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentette az éttermi házhoz szállítás esetében az ételek áfakulcsát a kormány. A kijárási tilalom miatt bezárt vendéglátóhelyek üzemeltetői szerint ennek köszönhető, hogy nem kell elküldeniük a dolgozókat. 

Szombat óta 27-ről 5 százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája, ami kifejezetten sokat segít a vállalkozásoknak. Fontos, hogy az áfa csökkentése az elkészített ételek árára vonatkozik, a kiszállítás díjára nem. Erre továbbra is 27 százalék az adó – hangzott el az M1 Híradójában.

A vendéglátóhelyekre egyébként nem érvényes az este hét órás bezárás, azokból 20 óra után is házhoz lehet szállítani az ételeket, italokat.

Sokat segít a kormány a szállodáknak is, hiszen a visszamondott foglalások 80 százalékát megtéríti. A Híradó úgy tudja, hogy a pénzt még az idén megkaphatják a szállodák. Az előzetes adatok szerint a visszafizetés hozzávetőleg egymillió vendégéjszakát érint.

A kormány a múlt héten döntött úgy, hogy a járvány megfékezése érdekében bezáratja az éttermek mellett a szabadidős és szórakoztató-központokat. Így például a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a színházakat és az állatkerteket.

A szigorításokkal egyidőben ugyanakkor mentőövet is dob az ágazatnak azzal,

hogy harminc napig állja a munkabérek felét, és a dolgozók után a munkaadóknak nem kell járulékot fizetniük.
A támogatások igénylésének feltétele, hogy senkit ne bocsássanak el a munkaadók, és a fizetéseket időben átutalják a munkavállalóknak.

A Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője, Regős Gábor szerint a kormány segítsége nélkül több cég nagyon nehéz helyzetbe kerülne. Természetesen, egy ilyen intézkedéscsomag nem tudja teljes mértékben kompenzálni a cégeket, elhárítani a károkat, mérsékelni próbálja ezeket.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a következő hetekben újabb adókedvezményekről dönthet a kormány.

Az egyik amiben hiszünk, hogy adókedvezmények célzott és jól elhelyezett formájával sikerülhet a gazdasági növekedést tovább erősíteni. Évről évre adócsökkentéseket hajtunk végre, amelyek segítik a vállalkozások működését. Jövőre a lakásáfa 27-ről 5 százalékra csökken, vagy éppen a kisvállalkozói adó mértéke is 12-ről 11 százalékra csökken. Tehát, vannak olyan adóintézkedések, amelyekből nem szabad visszalépni, mert ebben a helyzetben egy szigorítás számtalan munkahelyet veszélyeztet és számtalan vállalkozást hozna nagyon nehéz helyzetbe – fogalmazott Varga Mihály.

A vállalkozások talpon maradását segítő intézkedések mellett készül egy átfogó program is annak érdekében, hogy a gazdaság újra növekedési pályára álljon. 

Forrás: hirado.hu