Hamarosan megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok!
Fotó: Illusztráció

A változásokról Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke tájékoztatta a Nyíregyházi Televíziót. Kiemelte, a közigazgatási perekben április elsejétől első fokon, regionális illetékességgel nyolc törvényszék jár majd el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a Debreceni Törvényszék illetékességi területéhez tartozik. Áprilistól, munkaügyi perekben pedig a Nyíregyházi Törvényszék jár majd el első fokon, mint munkaügyi bíróság.

Jogszabályi változás miatt március 31-én megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben április elsejétől első fokon, regionális illetékességgel nyolc törvényszék jár majd el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a Debreceni Törvényszék illetékességi területéhez tartozik. A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár majd el.

A munkaügyi perekben, például a közalkalmazotti, a közfoglalkoztatási, a munka törvénykönyve alapján létesített munkaviszonyból eredő jogvitákban, illetékessége esetén április elsejétől a Nyíregyházi Törvényszék, mint munkaügyi bíróság jár majd el első fokon. A Nyíregyházi Törvényszéken indult munkaügyi bírósági ügyekben a jogorvoslat fóruma a Debreceni Ítélőtábla lesz, a felülvizsgálati eljárásban pedig a Kúrai jár majd el. További részletek a Törvényszék weboldalán, valamint a Nyíregyházi Televízió péntek esti Híradójában!