Halottak napja és mindenszentek; megemlékezünk a sírkertekben
Fotó: Nyírdrón

A mindennapi készenléten túl a halottak napja, mindenszentek ünnepére hónapokon át készülnek a nyíregyházi Északi temetőben is. Új kapu épült, és felújítottak utakat, összeállították az emlékezőnapok látogatási rendjét a nyitvatartástól a hivatali időig. November 1-jén 7 és 10 óra között lehet gépkocsival behajtani a temetőbe. A figyelmeztetés szerint szombattól sírköves munkát már nem lehet végezni a sírkertekben, a jövő héten péntekig.  

A legenda szerint november 1-jén éjszaka a halottak miséznek a temetőkben. Vannak, akik a sírokra élelmet szoktak készíteni, hogy elhunyt hozzátartozóik ne éhezzenek. Ez a keresztény ünnep a halottakra emlékezés, a gyertyagyújtás időszaka. Embertömegek látogatják ezekben a napokban a sírkerteket, éppen ezért ismét nyújtott nyitvatartással, de a gépkocsiforgalom korlátozásával fogadják a hozzátartozókat a temetőkben.

„A közlekedés zavartalansága, és a balesetmentes közlekedés biztosítása érdekében augusztusban befejeződött a Korányi úti bejáratunknak a kibővítése, a beléptetőrendszer kialakítása. Ezzel az Északi temetőben a felújítási, karbantartási munkák nem álltak meg. Szeptemberben elkészült az újabb, 144 férőhelyes urnafalunk, ami azt jelenti, hogy a temetőt látogatók részére frekventált környezetben tudunk méltó környezetet biztosítani elhunytjaik elhelyezésére. Hónapok óta készülünk a mindenszentek ünnepére, szeptember, illetve október hónapban befejeződött a kátyúzás az Északi temetőben, ami kisebb fennakadást okozott, hiszen közel 540 négyzetméter útfelületet javítottunk meg”

 – tájékoztatott Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Fakivágás, gallyazás is folyt az Északi temetőben, illetve teljes lett az urnafallal az újabb bemosópark is. Módosul a napokban a gondnoksági ügyelet nyitvatartása. Épp a nagy gyalogosforgalomra tekintettel november 1-jén, szerdán 7 és 10 óra között ingyenesen hajthatnak be gépkocsival a temetőbe, de 11 óráig el kell hagyni a területet.

„A mindenszentektől eltérő időszakban minden hétköznap, reggel fél 8-tól 4-ig, pénteken fél 8-tól háromnegyed négyig lehet a sírhelyekkel kapcsolatos megváltási teendőket intézni. Mindenszentek időszakában a megváltozott működési rend életbe lépésével már 28-29-én ügyeleti szolgálatot tartunk az ügyfélszolgálaton, ami azt jelenti, hogy 10 és 15 óra között intézhetik a sírhelymegváltást, illetve ekkor lehet az elhunytakról érdeklődni. Mivel 30-31. munkanapra esik, ezért egy kibővített ügyeleti rendszert vezettünk be”

 – sorolta az újabb információkat Pénzes Tibor.

8-tól 17 óráig tart nyitva hétfőn és kedden az iroda, november 1-jén pedig 7.30-tól 17 óráig fogadják a hozzátartozókat a gondnoksági ügyeleten. Fontos információ, hogy sírköves munkát e hét szombattól, a jövő hét péntekig nem lehet végezni a temetőkben. November 1-jén temetkezési kellékekből rendeznek bemutatót az Északi temetőben, majd november 2-án a Hősök temetőjében lesz ünnepi megemlékezés. Mindemellett a temetkezési kft. dolgozói felhívják a figyelmet arra, hogy fokozottan vigyázzanak értékeikre, akkor is, ha polgárőrök és civil ruhás rendőrök vigyázzák a temetők biztonságát.