Hallgatói véradásokat a Nyíregyházi Egyetemen, de nemcsak egyetemistákat várnak!

A Nyíregyházi Egyetemen három napon keresztül várják az önkénteseket. Nemcsak a felsőoktatásban résztvevő hallgatók, hanem a segítő szándékú véradók is nyújthatják kezüket. Mint ismert, egy véradással, akár három ember életét is megmenthetik az önkéntesek.

A hiedelmekkel ellentétben az is adhat vért, akinek van tetoválása, amennyiben a tetoválás hat hónapnál régebben készült. Véradásnál fontos előírás, hogy egészséges, minimum 50 kilós és nagykorú legyen az önkéntes. A Nyíregyházi Egyetemen is hirdetett Hallgatói véradást a Magyar Vöröskereszt. Kedden volt az első nap, de szerdán és csütörtökön is várják a véradókat. Gurály Edina, a MV megyei szervezetének igazgatója elmondta:

Ahhoz, hogy a napi vérellátás elegendő legyen az országban, mintegy 1800 véradónak kell a napi szinten szervezett véradásokon megjelennie. A mostani, hallgatói kampány nevében pedig az is benne van, hogy egy Like-kal túl sok mindent nem lehet elérni. Nem arra van szükségünk, hogy így népszerűsítsék a fiatalok egymás között a véradást, hanem mindenki fogja meg a kezét még valakinek és hozza el magával – ha valaki még nem volt véradáson, lássa, hogy semmi olyan nem történik itt, amitől félnie kellene vagy meg kellene ijednie – viszont azzal, hogy karját nyújtja, akkor megmenti három ember életét.

A Nyíregyházi Egyetemnek mintegy 3800 hallgatója van, több mint felük nappali tagozatos – elsősorban őket várják az őszi véradásra. Dr. Kovács Zoltán mb. általános rektorhelyettes elmondta:

A Nyíregyházi Egyetem kiemelten kezeli az ilyen társadalmi szerepvállalásokat, mint például a mostani véradás – általában ez két alkalommal valósul meg Egyetemünkön, a tavaszi és az őszi félévben. Elsősorban természetesen a hallgatóinkat és munkatársainkat várjuk, de kérünk mindenkit, hogy aki csak teheti, jöjjön el ma, illetve holnap és holnapután a véradásra.

Az adatfelvétellel és kötelező vizsgálattal együtt körülbelül 35-40 percet vesz igénybe egy véradás, akár ennyi idő ráfordításával is életet menthet egy véradó.