Hálapénz – Védelem az egészségügyi korrupció ellen
Fotó: Illusztráció / hazipatika.com

Változott a hálapénz törvényi szabályozása. Január elsejétől a hálás beteget egy, az orvost három, de akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Lapértesülések szerint mindennek nyomatékot ad, hogy március 1-től a Nemzeti Védelmi Bizottság tisztjei napi szinten vigyázzák a törvény betartását.

Aki eddig nem ismerte a paraszolvencia fogalmát, annak már nem is érdemes megtanulnia.

2021. január 1-jével bővült a vesztegetés és a vesztegetés elfogadásának köre a Büntető Törvénykönyvben.

A korábbi szabályozás szerint vesztegetés miatt akkor volt büntethető az orvos vagy az egészségügyi dolgozó, ha előre kért valamilyen jogtalan előnyt, jutalmat – pl. pénzt – a betegétől, az egészségügyi szolgáltatásért cserébe. Ha viszont nem kérte, csak utólag elfogadta a betegtől kapott hálapénzt, akkor azt a törvény nem büntette.

„A január 1-jén hatályba lépő módosítás alapján viszont az orvos, illetve az egészségügyi dolgozó minden esetben büntethető, ha a betegtől az egészségügyről szóló törvényben meghatározottnál nagyobb értékű ajándékot, így akár hálapénzt elfogad. Nincs jelentősége annak, hogy az orvos kérte-e ezt az ajándékot vagy sem, a büntethetősége attól függ, hogy elfogadta-e vagy sem. Az egészségügyről szóló törvény szerint az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó, a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal fogadhat el a betegtől ajándékként olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5%-át. Ez jelenleg kb. 8000 forint. Olyan betegek esetében, akik folyamatosan vagy hosszú ideig részesülnek valamilyen egészségügyi szolgáltatásban, ilyen ajándék elfogadására kéthavonta egy alkalommal ad lehetőséget a törvény” – tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.  

Az a személy, aki a megengedett értéket meghaladó ajándékot vagy hálapénzt ad vagy ígér az orvosnak, illetve egészségügyi dolgozónak, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az orvos 3, de akár 10 éves büntetést is kaphat, ha pl. önálló intézkedésre jogosult személy.

„Élesedik a hálapénz elleni fellépés az egészségügyben” – írja a Magyar Nemzet, melynek újságírója arról tájékoztat, hogy megalakult a Nemzeti Védelmi Szolgálat Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya.

A szervezet március 1-jével lép majd fel – úgymond „véd” a korrupciótól – az egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévők esetében, sőt a védelmi tisztek napi szinten együttműködnek az egészségügyi intézmények vezetőivel és dolgozóival. Az NVSZ vezetői felvették a kapcsolatot mind a Magyar Orvosi, mind a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, mivel a cél jól felfogott érdekből közös – mint írják –, a korrupció, a hálapénz ellen csak a szakmai szervezetekkel közösen fellépve lehet sikert elérni. Azt is megfogalmazták, hogy a cél nem a büntetés, hanem a megelőzés.

Köztudott, hogy mindeközben a hónap végéig kell nyilatkozniuk az egészségügyi dolgozóknak a szolgálati jogviszony létesítéséről.