Sárkány, lampion és pagoda a festővásznon – Festősiker Kínában

A Hetedik Xu Beihong Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Alkotóművészeti Pályázaton szerepelt kimagasló sikerrel a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium hat, 11. évfolyamos festő tanulója. A fő szervező a Xu Beihong Művészeti Bizottság, a Kínai Népi Egyetem Művészeti Kutató Intézete és a Hongkongi Ifjúsági Társaság. Az „Egy övezet, egy út” program részeként tették közzé felhívásukat 2019-ben, melyre tavaly, március végéig várták a pályamunkákat.

 

A 16 ország részvételével zajlott, többfordulós online művészeti versenynek résztvevője volt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum is. Kínai tradicionális és európai technikákkal is nevezni lehetett. Az első fordulóban hazai képzőművészek és művésztanárok döntöttek a továbbjutásról. A 2020 áprilisára tervezett pályázati elbírálást nem tudták megszervezni, azonban decemberben megtörtént a zsűrizés, és a nyíregyházi Homoródi Éva művésztanár, festőművész minden pályázó diákja továbbjutott. Természetesen kínai kiállításról nem tudunk filmet mutatni, csupán a korábbi nyíregyházi pályázati bemutatók videóját idézhetjük vissza.

Mint mindig, a sikerre gondoltak most is a nyíregyházi művészetisek, de ennyi idő után váratlan és meglepő volt az elismerés – mondta Varga Viktória festő növendék, aki kategóriájában II. helyezést ért el.

„Próbáltam a dobozon kívül gondolkodni, mert legelső dolog, ami eszembe jutott, az a sárkány volt. De a sárkány az nagyon alapötlet, szóval próbáltam olyat kitalálni, ami nem olyan alapdolog, mint pl. ez a fesztiváltéma. Azon belül is egy nagyon limitált nézőterű hely. Csak most nem felnézünk, hanem lenézünk rá” – szólt a díjazott.

Kicsit szürreális lett ez az olajfestmény, amelyhez a lampionok világa varázsolta el a tizenegyedikes diáklányt. De jól van ez így! – fogalmazott.

Nagyon hiányoznak neki is a festőórák, a támogatás és a társaság. Otthon, Barabáson elég depresszív a hangulat, nincsenek impulzusok. Unalmas egyedül dolgozni, személyes korrektúra nélkül, és betartani a határidőket. Annyi jó van csupán az online órákban, hogy önállóságra nevelnek.

A tusrajzok híres mestere, Xu Beihong emlékére hirdetett alkotói pályázaton első- és másodrendű oklevelet kapott Urszuly Letti, Pente Lili, Székely Alexandra, Kovács Petra és Király Izabella.

„Tervezgettek, gondolkodtak és készültek kompozíciók. Hat diák nyolc kompozícióval jelentkezett. Ezek mind festészeti alkotások, különböző technikákkal. Innovatív, már XXI. századi technikákat is kipróbáltunk, illetve tradicionális festészeti technikákat. Minden esetben egy előkészület abból áll, hogy akár az internet segítségével, akár albumok segítségével megnézzük, hogy mik is azok a témák és technikák, amik felhasználhatóak. Igazság szerint fotókból és benyomásokból inspirálódnak, amely után terveket készítenek” – mesélt az alkotás folyamatáról Homoródi Éva festőművész, a diákok felkészítő tanára.

Természetesen büszke a kínai sikerre az iskola igazgatója is, és bízik a nemzetközi karrierben, bár a világjárvány megakadályozta a külföldi jelenlétet.

„Ennek a pályázatnak a kiírásában megjelent a lehetősége annak, hogy nemcsak Budapesten, hanem Kínában is megjelennek az alkotások, és viszik a jó hírnevét az iskolának és a városnak is. A pályázat eredetileg egy egyhetes kínai kinntartózkodást ígért a kiállítás megnyitójára és idejére, a felkészítő tanárnak és a II. helyezett diáknak egyaránt” – beszélt az elmaradt lehetőségről Pécsi Beáta Ágnes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatója.

Annyi bizonyos, hogy a járványhelyzettől függően a díjazott alkotások kiállításon szerepelnek majd Budapesten, a Kínai Kultúra és Oktatás Intézetében.