Gulyás: február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány
Fotó: Illusztráció

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő - tette hozzá. A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

 7 napra csökken a karantén ideje

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét - jelentette be a miniszter. Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor "lehet szabadulni". Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás - ismertette a miniszter.

Sikeres volt a gazdasági újraindítás - 6,5 és 7% között lehetett a növekedés

A 2021-es gazdasági növekedés 6,5 és 7 százalék között lehetett, ami a rendszerváltoztatás óta soha nem látott gazdasági teljesítmény - mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: a tavalyi gazdasági adatok biztatók, a novemberi-decemberi számok a vártnál jobbak. A jó gazdasági növekedés különösen nagy teljesítmény annak fényében, hogy egy számtalan nehézséggel teli évben sikerült elérni - mutatott rá. Hozzátette: az autóipar jobban is teljesíthetett volna, ha nem lett volna globális chiphiány, vagyis az autóiparban rejlő növekedési potenciál nélkül érték el ezt a növekedést.

A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz.

Forrás: koronavirus.gov.hu