Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zeneiskola pedagógusa Tanár Kategóriában KÓTA-díjas

A KÓTA- Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2021. január 22-én tartotta meg a KÓTA-díj online átadó ünnepségét a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek hagyományosan a Magyar Kultúra Napján nyújtják át a kitüntetést, melyet a díj 2004-es megalapítása óta a szövetség Művészeti Bizottsága javaslatai alapján ítél oda a szervezet.

Idén ez az esemény online formát öltött. A díjazottak bemutatása és méltatása videófelvétellel történt. A KÓTA-díjakat számos különböző kategóriában osztják ki a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére. Ebben az évben 12 kategóriában 42 díjazottat ünnepelhetünk.

Hajdú Ágota ének-népzene tanár, a gyermek népzenei oktatás módszertanának szakértője, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola citera és népdalének pedagógusa Tanár Kategóriában nyerte el a kitüntető címet. Tanítványai mindig kiemelkedően szerepelnek az Aranypáva Népzenei Minősítőkön. A KÓTA népzenei zsűrijeiben, továbbképzésein, táboraiban tanít, és sikeres pályázatokkal segíti a népzenei mozgalom fejlődését. Tehetségprogramjain belül sok fiatalt állított már zenei pályára.

Hajdú Ágota nevéhez több sikeres projekt kötődik, melyet a Vikár Sándor Zeneiskolában és különböző civil szervezetekkel, Tehetségpontokkal karöltve valósított meg. Publikál, tanításon kívüli programokat szervez. Nevéhez fűződik továbbá az immár jubiláló Kakaó-bérlet hangversenysorozat megszervezése, amely program a város óvodás korú gyermekeit szólítja interaktív formában, segíti őket a hangszerválasztásban. Célja, hogy a szülők is megismerjék, átéljék a zenetanulás szépségeit, ehhez kapcsolódva hozta létre egyik kollégájával a Vidám Vikár programot, amely hangversenyeken családok vehetnek részt karonülő gyermekeikkel.  Megszámlálhatatlan országos, regionális, térségi, városi versenyen indított tanulói kiemelkedő eredményeket érnek el, közülük többen zenei pályán tanulnak tovább.

 

Forrás: Vikár Sándor Zeneiskola