Hadtudományi konferenciát rendeztek a Nyíregyházi Egyetemen

A Nagy Háború nagy tanulságai címmel rendeztek hadtudományi konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen, melyen az első világháború 100. évfordulójáról emlékeztek meg. A rendezvényen tisztelegtek a háborús hősök emléke és a hátországban élő gyászolók előtt.


Az első világháború vagy az angolszász tradíció szerint a „Nagy Háború” centenáriuma alkalmából szervezett tudományos konferenciát a Magyar Hadtudományi Társaság, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófiai Intézete, valamint a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportja. A cél az volt, hogy megemlékezzenek a háború áldozatairól, a fiatalok pedig betekinthessenek az akkori társadalmi körülményekbe.

Tömböl László nyugalmazott vezérezredes elmondta:

2018 az un. „Nagy Háború” az első világháború lezárásának 100 éves évfordulója. Úgy gondolom, hogy ebből következik, hogy olyan szervezetek, egyrészt mint a Nyíregyházi Egyetem vagy a Magyar Hadtudományi Társaság foglalkozik ezzel a kérdéssel. Rendezvények sorát tartjuk az országban, Budapesten, illetve más vidéki helyszíneken is. A nyíregyházi rendezvényünk egy közös rendezés az egyetem és az oktatási társaság között. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk tisztelegni, a háború áldozatai, hősei előtt. Ugyanakkor ami a sajátosságát adja a mai rendezvénynek, hogy kicsit megnézzük a hátországban, Magyarországon, magyar területen mi történt, hogy élték meg az emberek itthon a háborút, háború borzalmait, illetve azoknak a következményeit.

A Magyar Hadtudományi Társaság céljai között szerepel a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának segítése. Fontosnak tartják az együttműködést az oktatási intézményekkel, hogy a jövő generációi is ismerjék a történelmet.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes hozzátette:

Az emberiség elérte azokat a határokat, itt a 3. évezred elején, nagyon sokan vagyunk, nagyon sok a szegény ember, kizsákmányoltuk a természetet, anyag és energiaforrásokat és sorolhatnám tovább. Innen nem a háború hanem az együttműködés vezet tovább. És ha ezeket az eredményeket az oktatásba beépítjük akkor, én úgy gondolom, hogy felnőhet egy olyan generáció aki majd elkezd másképpen gondolkodni.

A tudományos konferencia hadtörténeti és társadalomtörténeti szempontból is vizsgálta a háborút, újragondolták mindazt, ami száz éve történt.


Horváth Kíra