Ha lóg-óra veszik a figurát

Czikóné Ling Mária, a Nyíregyházi Járási Hivatal Járási Gyámhivatalának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a törvény értelmében a nevelési-oktatási intézmény igazgatója két alkalommal jelzi a gyámhivatal felé, ha egy gyermek igazolatlanul hiányzik a kötelező tanórai foglalkozásról.

 

ELSő LÉPÉSBEN TÁJÉKOZTATNAK

 

Első alkalommal akkor ad jelzést az igazgató a gyámhivatal felé, ha egy gyermek igazolatlanul mulasztott kötelező tanórai foglalkozásainak száma – az adott tanítási évben – elérte a tíz órát. Ekkor a gyámhivatal levélben tájékoztatja a szülőt vagy a gondozót, hogy amennyiben a gyermeke igazolatlan hiányzásainak száma az adott tanítási évben eléri az ötvenet, akkor a gyámhivatal kezdeményezi a Magyar Államkincstár területi szervénél az iskoláztatási támogatás szünetelését elrendelő eljárás megindítását, valamint a 16. életévet be nem töltött gyermek esetében megindítják az eljárást a védelembe vétel iránt. Amennyiben a gyermek 16 éven aluli, akkor megkeresik a gyermekjóléti szolgálatot, hogy vegye fel a családdal a kapcsolatot és nyújtson tájékoztatást az iskoláztatási támogatás ismételt folyósításához szükséges feltételekről.

A hivatalvezető elmondta, második alkalommal akkor ad jelzést az igazgató, ha az igazolatlanul mulasztott kötelező tanórai foglalkozások száma – az adott tanítási évben – eléri az ötven órát. Ekkor a gyámhivatal kezdeményezi az iskoláztatási támogatás szüneteltetését elrendelő eljárás megindítását és a védelembe vételi eljárást, vagy megkeresi a gyermekjóléti szolgálatot. A szüneteltetést elrendelő döntést követően a gyámhivatal a szüneteltetés szükségességét 3 tanítási hónapot magába foglaló időszakonként és a tanítási év lezárását követő 15 napon belül felülvizsgálja. Amennyiben azt állapítja meg, hogy a felülvizsgálati időszakban a gyermek 5-nél több kötelező tanórai foglalkozást igazolatlanul mulasztott, a szüneteltetés nem szüntethető meg, ha nem mulasztott, kezdeményezik a kincstárnál annak visszavonását. A 10 órás igazolatlan mulasztásokat követő tájékoztatásoknak jelentős hatása van. A Nyíregyházi Járási Hivatal Járási Gyámhivatala illetékességi területén – 15 település vonatkozásában – 2014. évben 319 gyermek esetében küldték ki az iskoláztatási támogatás jogosultja részére a tájékoztatást. 114 gyermek esetében történt meg csak az 50 órás jelzés is, aminek következtében kezdeményezte a gyámhivatal az iskoláztatási támogatás szüneteltetése iránti eljárást a Magyar Államkincstár területi szervénél – tájékoztatott Czikóné Ling Mária, aki hozzátette, az igazolatlanul mulasztó gyermekek több mint a fele a 16. életévét betöltötte, majdnem egyharmada pedig 14 és 16 életév közötti. Hangsúlyozta: a szüneteltetések száma a 2013. évi adathoz képest kismértékű javulást mutat.

 

CSELLENGő-AKCIÓK

 

Dr. Pál Gyula rendőr alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, havonta legalább két alkalommal szerveznek csellengő-akciót, de amennyiben egyéb feladataik engedik, akár többször is ellenőrzik a diákokat a tanítási napokon.

Az akciókra a fiatalok által gyakran látogatott helyeken, elsősorban a belvárosban kerül sor. Az osztályvezető arról is tájékoztatott, az igazoltatás során a megyei rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központján keresztül felveszik a kapcsolatot az oktatási intézmény vezetőjével, és a tanulót az iskolába kísérik, ahol átadják őt az igazgatónak, vagy az intézmény képviselőjének. Kifejtette, az ellenőrzésekbe a legtöbb esetben bevonják a gyermekjóléti szolgálat munkatársait is, amelynek során pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek, a program kezdete óta hónapról hónapra egyre kevesebb csellengő fiatallal szemben kell intézkedniük.

Bruszel Dóra