„Ha azt mondod költő vagy, kiröhögnek!" – Nagy Gábor vehette át a Ratkó-díjat
Fotó: Szarka Lajos

Nagy Gábor költő-műfordító kapta idén a Ratkó-díjat. A kuratórium indoklása szerint az irodalmár annak ellenére, hogy nem megyebeli, sokat írt Ratkóról és vele rokonítható költők munkásságáról, és mindezek mellett költőként is figyelemre méltó a munkássága. A díjat ünnepélyes keretek között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban adták át.

Úgy dolgozta ki míves lírai formába oltott nyelvét, hogy Baka István, Nagy Gáspár, Ratkó József, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Radnóti Miklós, József Attila, Kányádi Sándor, Ady Endre, Csoóri Sándor motívumai hol erősebben, hol haloványabban tűntek fel műveiben... A magyar irodalom legnagyobb költőit tükrözi vissza verseiben Nagy Gábor és mindezt míves formában teszi, mivel a metrikus verselés virtuóza.

– ez hangzott el indoklásként az irodalmár laudációjában. Karádi Zsolt kiemelte, Nagy Gábor már egy sor rangos irodalmi díjjal rendelkezik és költői munkássága mellett, íróként, irodalomtörténészként is elismerik. A Ratkó-díj kuratóriumának megbízott vezetője azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Nagy Gábor a díj névadójáról és a Ratkóhoz hasonlítható költők munkásságával is foglalkozott.

Mind az az írói, költői magatartás, ami az ő műveiből kiolvasható, sajátos fiatal költőt, írót mutat, aki mindenképpen érdemes a figyelmünkre, már csak azért is, mert részben költői életművében, részben irodalomtörténészi életművében sokat írt többek között Ratkó Józsefről és azokról a szerzőkről, akinek az eszmeisége, Ratkó életművével rokonítható.

– emelte ki dr. Karádi Zsolt, a Ratkó József-díj kuratóriumának megbízott vezetője.

A Ratkó-díjat ünnepélyes keretek között adta át a költőnek Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Karádi Zsolt. Nagy Gábor elmondta, kilenc éves korában egy osztályfőnöki órán unatkozott, akkor írta az első költeményét. Hozzátette, sokat köszönhet Hegedüs Géza A költői mesterség című könyvének, amiből megismerte a verslábakat. Szerinte a magyar költészet ma is virágzik, azonban a 21. századi átlagember számára a költő, mint fogalom, értelmezhetetlen.

Olykor bemutatkozni sem szeretek! Ha hivatalos papírra kell írni, akkor azt szoktam kérni, hogy költő és irodalomtörténész, miközben írtam én prózát, de most akkor még odatenni, hogy író? Azt szoktam mondani, hogy szerkesztő vagyok. Azt sem tudják az emberek, hogy pontosan micsoda, de az picit sejtelmes, az egy kicsit komolyabbnak tűnik, de ha azt mondod, hogy költő vagy, kiröhögnek. Az mi? Semmi...

- mondta el Nagy Gábor.

Nagy Gábor, tanít és a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztőjeként dolgozik. Elárulta azt is, hogy bár nagy szeret kötött formában verselni, most mégis egy olyan cikluson dolgozik, ami szabad verselésben íródott és a nagyszüleihez köthető, falusi élményeit veszi számba.

Kapcsolódó galéria

Ratkó-díj 2019