Gyom- vagy gyógynövény a vérehulló fecskefű?

A vérehulló fecskefűvel legkorábban május elején találkozhatunk. A fecskefű jellegzetessége; hogyha bármely része megsérül, sárga színű tejnedv csordul ki belőle. A növény gyökerét és virágát használjuk gyógyításra. Szára akár 80 centiméter magasságúra is megnő, májustól októberig hozza aranysárga virágait. Jellemző a növényre, hogy bárhol megsértve, narancssárga színű tejnedvet ereszt, „vérzik”. Példányait fellelhetjük erdőszéleken, árokpartokon, utak és kerítések mentén. Érdekesség, hogy a nagyvárosainkban is tömegesen megtalálható parlagon hagyott kertekben, elhanyagolt, törmelékes, szemetes helyeken.

MILYEN BETEGSÉGEKET GYÓGYÍTHATUNK?

A vérehulló fecskefű köztudottan ellenszere a vírusos szemölcsnek. Közvetlenül a bőrre kenve használható, de ne hagyjuk sokáig rajta, mert hosszú idő után irritálhatja azt! A szárított növény fél évig fejti ki hatását, aztán elillannak hatóanyagai. A növényben több mint 30 alkaloidból álló keverék található meg. Alkalmazható még gyomorproblémák esetén, homeopátiás gyakorlatban pedig máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák.

 [REKLAM]

JÓ TUDNI!

A fecskefű nagy mennyiségben mérgező, és a magas vérnyomásban szenvedők belsőleg ne használják! A szárított fecskefű hatóanyagai mintegy fél év múlva elillannak, így a növény már nem tudja kifejteni jótékony hatását.

További információk: Wikipédia; weborvos.hu

-házsé-