Gyógypedagógus és pszichológus státuszokkal bővült a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

 

Mi is az a korai fejlesztés?

Korai fejlesztésre annak a gyermeknek van szüksége, akinek fejlődése eltér, lemarad a vele azonos korúakétól. 2013-tól a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat egyik alapfeladata a korai fejlesztés. Jelenleg a megye 13 járásában, intézményesített keretek között is elérhető a gyerekek szakszerű fejlesztése. Többek között Nyíregyházán az Esélycentrumban is tartanak fejlesztő foglalkozásokat. A Szakszolgálat tavaly szeptemberben gyógypedagógus és pszichológus státuszokkal is bővült, így még aktívabban részt vesz a gyermekek korai fejlesztésében – mondta Dr. Gavallér Andrea főigazgató.

Kiemelte:

A korai fejlesztés egy nagyon fontos, komplex fejlesztést jelent. Maga a beavatkozás nemcsak a gyermek szintjén történik, hanem a szülőkkel, a családdal való foglalkozás is nagyon fontos terület. A család megsegítése igen fontos, hogy a szülő tudjon erről a problémáról beszélni, meg tudja ezeket osztani és tudja, hogy hova kell, lehet fordulnia. Nagyon fontos, hogy a korai fejlesztéskor a szülő mindig jelen van. Tehát látja azt, amit a szakember – és itt a szakember lehet pszichológus, gyógypedagógus, ezen belül mozgásterapeuta, fejlesztő pedagógus is.

Az intézmény látókörébe több módon kerülnek gyerekek – tette hozzá a főigazgató. Van olyan eset, amikor a szülő keresi fel tagintézmények valamelyikét. Ez a ritkább eset, hiszen sokszor szakember szükséges ahhoz, hogy egy-egy problémára fény derüljön. A legtöbb esetben a védőnők vizsgálatai alapozzák meg a korai fejlesztést.

Dr. Gavallér Andrea hangsúlyozta:

Elindult egy olyan szűrővizsgálat, ami egészen kicsi kortól, már 1 hónapos kortól, nagyon gyakori időszakokban, bizonyos tesztekkel vizsgálja a gyerekeket. Ez egy kötelező feladat a védőnők számára. A teszteket a szülők is kitöltik és megbeszélik a védőnővel, hogy ők mit látnak - például látnak-e problémát a gyermeknél. Van olyan eset is nyilván, amikor a védőnő látja a problémát, a szülő pedig nem. De fordított eset is akad: a szülő úgy érzékeli, hogy van elmaradása a gyermekének. Ezt a védőnővel megbeszélik. A védőnő a háziorvosnak ezt jelzi és háziorvosi beutalóval érkezhetnek hozzánk a gyerekek.

A Pedagógiai Szakszolgálat szakszerű és ingyenes korai fejlesztést biztosít az érintetteknek minden járásban.


Dér Vivien