Gyarapodás és távhasználat a könyvtárban – POKET könyvek és képregénytár

Április 19-ig még biztosan zárva lesz a Móricz Zsigmond könyvtár. Minden szolgáltatás szünetel, csupán az online események maradnak a könyvbarátok számára. Az olvasók hűségét bizonyítják az adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi nehéz esztendőben sem csökkent jelentősen egyetlen területen sem az igény. Éjjel-nappal működik az épület előtt felállított POKET automata, de új részleget is építenek a zárás idején. Ez lesz a képregénytár.   

Ritkán van nagyobb szükség az irodalomra, és akár a távolsági találkozásokra is, mint most. Biztatóak a tavalyi adatok arra, hogy marad a hagyományos könyvek szerepe az olvasók körében. Azt mutatják a 2020-as számok, hogy csak csekély mértékben csökkent a beiratkozott olvasók száma, miközben többnyire zárva volt az intézmény. A kölcsönzött dokumentumok sem mutatnak jelentős visszaesést. A könyvtárosok összekészítették a különböző csatornákon igényelt csomagokat, melyet fertőtlenítés és a kötelező karantén után aztán újabb kölcsönzők kaptak meg a bejárati pultnál. Közel 982 ezer könyvtárhasználatot jeleznek az adatok. A pandémia miatt majdnem hétszeresére nőtt a távhasználat a 2019-es gyakorlathoz képest. A honlap és az adatbázis mellett az online térbe szorultak a rendezvények, persze így többen fértek hozzá a könyvtári tartalmakhoz.

„Most szintén zárva vagyunk, még a könyvkölcsönzést is szüneteltettük, hiszen a kormány március 8-ai szigorító intézkedésével összhangban – hogy semmilyen szolgáltatás ne működjön –, mi is megszüntettük az ajtó-küszöb-ablak könyvtárat, és a könyvtárbusz szolgáltatásunkat is leállítottuk. Így maradt az online tartalmak szolgáltatása és a távhasználat. E-mailen, telefonon keresnek bennünket az olvasók. Bízunk benne, hogy április 19. után lehetőség lesz kinyitni!” – tájékoztatott a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

A Médiatár stúdiójában készültek az online előadások felvételei. A népszerű emberek érdekes témáit több mint 36 ezren követték a YouTube-csatornán. Kedveltek a papírszínházas mesék is, illetve a kvízek, játékok és pályázatok. Szerencsére volt forrás az új beszerzésekre, illetve folyamatosan érkeztek tavaly is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ajándékkönyvek. 16 ezer fölött gyarapodott a dokumentumtár. De szólni kell egy másfajta lehetőségről is.

„Zárva van a könyvtár, zárva vannak a könyvesboltok, de lehet, hogy még kevesen tudják Nyíregyházán, hogy van lehetőség könyvet vásárolni POKET automatából. 2019 novembere óta megtalálható könyvtárunk előtt, és ún. POKET zsebkönyveket lehet vásárolni. Tehát, aki hagyományos könyvet szeretne olvasni ezekben a rendkívül nehéz időkben, amikor elengedhetetlen, hogy a mentális, szellemi, lelki egészségünket is tápláljuk, most lehetőség van az automatát még inkább használni. A zsebkönyvek között megtalálhatóak klasszikus és kortárs szerzők kiadványai. Szerb Antal, Molnár Ferenc, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Szabó Magda, Rejtő Jenő, de a legújabb kiadványok is bekerültek már az automatába, pl. Romhányi József: Szamárfül, Csáth Géza novellái és ismeretlen rajzai, Gobbi Hilda: Közben” – sorolta a lehetőségeket a könyvtár igazgatója.

A nyíregyházi POKET közösség az a fiatal csapat, aki használja az új közösségi teret, a Kultúrkuckót. Online eseményeket szerveznek, játékot és pályázatokat hirdetnek. Legutóbb a „Zsebemben a város” fantázianévvel hirdettek fotópályázatot, melyben arra kérik a pályázókat, hogy ötvözzék a zsebkönyveket azzal a településsel, ahol élnek, járnak, és mutassák azt meg fotón. Április 23-ig e-mailben várják a pályamunkákat. A könyvtárosok részben home office-ban, részben belső munkán dolgoznak. Most is új részleget alakítanak ki, a képregénytárat, mely a nyitáskor már fogadja a műfaj kedvelőit.