Gyakorlat Sóstón – A megyeszékhely külső védelmi terv komplex gyakorlatát tartották

A megyeszékhely külső védelmi terv komplex gyakorlatát tartották október 20-án!

Érdemes tudni:
Amennyiben veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem/telephely működik egy településen és az veszélyeztetheti a lakosságot, környezetében tartózkodókat, akkor az emberek, az anyagi javak és a környezet védelme érdekében a településre vonatkozóan külső védelmi terv (későbbiekben KVT) készül. Ennek végrehajtását évente ’részlegesen’, háromévente pedig ’komplex’ keretek között gyakorolják a védekezésben érintettek.

A feltételezés szerint október 20-án reggel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. telephelyén az egyik klórhordó megsérült, annak tartalma a tároló-konténerbe, majd a szellőzőnyílásokon keresztül a környezetbe került. A felszabaduló gázok a környéken élőket is veszélyeztették.

A kialakult helyzet kezelése érdekében a Városházán működött a települési polgári védelmi parancsnokság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Helyi Katasztrófavédelmi Operatív Törzse. A KVT-gyakorlat résztvevői (a Kirendeltség, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor munkatársai, valamint a nyíregyházi hivatásos tűzoltók, a mentőszolgálat, a rendőrség és a közterület-felügyelet) többek között lakosságvédelmi döntések meghozatalát és bevezetését gyakorolták. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók egyebek mellett vízpajzs- és gáztömör vegyvédelmi védőruha-használatot gyakoroltak.

A sikeres KVT-gyakorlat keretében a Városházán irányítók a Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység gépjárművének köszönhetően, élő videókapcsolás keretében követhették figyelemmel a helyszíni kárfelszámolást.

 

Fotó: Várkonyi Edina (Szabolcs-Szatmár-Bereg MKI)

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság