Gulyás Gergely: Csak magyar rendszámú autóval lehet csökkentett áron tankolni péntektől

Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladata az ország biztonságának és gazdaságának megvédése. Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon csökkentett árú üzemanyagot – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott tájékoztatást a kormány legfrissebb intézkedéseiről a Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy két ülést is tartott a kabinet a megalakulása óta. Először döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll, emellett a gazdasági következmények is súlyosak – hangsúlyozta a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, ez fegyveres veszélyt Magyarországra nem jelent, de humanitáriust igen, sok menekült érkezik hazánkba. A gazdasággal kapcsolatos gondokat is szaporították az események. A háború időszakában is válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot. A miniszter kifejtette, hogy a választók arra adtak felhatalmazást, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány úgy döntött, péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvezményes tankololást a benzinkutakon.

Tehát csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy kedvezményesen tankoljanak Magyarországon, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Máshol többszörösére nőttek a rezsiárak

Gulyás Gergely rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, Magyarország fenn tudta tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Gulyás szerint a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni, mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében – mondta a miniszter.

Az extraprofit különadók

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy extraprofit különadókat vezet be a kormány. A jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre – mondta a miniszter.

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítik. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél a miniszter szerint, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjék.

  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el.
  • Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el – ez főként a Molt érinti.
  • A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forint,
  • a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint.
  • A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot forintot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat).
  • A légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el,
  • ezenfelül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt vár.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

Nagy Márton miniszter kifejtette, hogy nem profitot vessznek el, hanem extraprofitot.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetet már megelőzően fokozott védettséget rendelt el a kormány, „ezt fenn fogjuk tartani”. A miniszter leszögezte, ha a helyzet megkívánja, akkor a Magyar Honvédség és a rendőrség képes arra, hogy hazánk határát megvédje.

Az extrapofit különadókkal kapcsolatos egyeztetésekre vonatkozó kérdésre válaszolva Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter elmondta a Magyar Nemzetnek: tegnap járt a bankszövetségnél, ma reggel találkozott az energiaszektor képviselőivel. Beszámolt a kormány döntéseiről, okairól.

A családtámogatásra a jövő évi költségvetésben is annyi pénz áll rendelkezésre, mint az idén – biztosított Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezek az intézkedések és a költségvetés egyensúlya is fenntartható.

A extrapofit különadókkal hasonló intézkedések egy alkalommal már kiállták az EU jogi próbáját, ez ügyben pert nyertünk – hangsúlyozta Gyulás Gergely. Olyan eszközöket vonunk el, amelyek már az EU előtt is kiállták a próbát.

Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit

Az olajembargóval kapcsolatban kijelenette: alapvetően fenntartással voltunk a szankciós politika iránt. Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit, de az európai egység érdekében minden olyan szankciót hajladók vagyunk támogatni, melyek jobban fájnak Oroszországnak, mint Európának – fogalmazott Gulyás, hozzátéve, hogy Budapest szerint az olajembargó nem tartozik ebbe a kategóriába.

„Hogyan garantálja a kormány, hogy az extraprofitadót ne az emberek fizessék meg?”

Ezek az extraprofitadók nem adnak okot áremelésre, hiszen a megnövekedett haszonból vesz el a kormány, vagyis az extraprofitból – mondta Gulyás Gergely. Ha azonban azt látja a kormány, hogy az emberekkel próbálják megfizettetni a nagyvállalatok ezt, akkor az ellen fellépnek – szögezte le.

Gulyás Gergely a katára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a cél az, hogy a kata bevezetésekor ismertetett kormányszándék érvényesüljön. A katát a kisvállalkozóknak találta ki a kormány, ezért a cél az, hogy ezt az adózást visszaszorítsa a kormány arra a területre, amelyre azt létrehozta.

Tájékoztatást adott arról is, hogy az Európai Tanács elnöke beszélt Orbán Viktorral a napokban, és a miniszterelnök leszögezte, bennünket a vezetékes ellátás érint, ezért csak akkor lehetséges támogatni a szankciókat, ha a vezetékes szállításnál az nem érvényesül.

A köztársasági elnök lengyel útja rendkívül sikeres volt

A Heti TV kérdésére válaszolva Novák Katalin lengyelországi útjáról Gulyás Gergely elmondta: a köztársasági elnök útja rendkívül sikeres volt. Bár most a megszokottnál élesebb a nézetkülönbség annak kapcsán, hogy milyen álláspontot kell elfoglalni Oroszország ügyében. Gulyás hozzátette: van és maradt is vita, de felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú távon az EU-ban kizárólagos szövetségesként számíthat egymásra a két ország.

Szlovákia esetleges, Oroszország általi fenyegetettségét a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem látta megalapozottnak. Úgy fogalmazott: nincs közvetlen fenyegetés a NATO-tagországokat illetően Oroszország részéről.

A gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni

Az EU külső határait a lehető legerősebben meg kell védeni – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni. Egyetértett azzal, hogy a gabonaszállítmányok eljuttatása kiemelt fontosságú a válságövezetekbe, amennyiben már elláttuk saját szükségletünket.

Egyetlen majomhimlős eset gyanúja sem volt Magyarországon

Magyarországon még egyetlen bejelentés sem érkezett majomvírusgyanús esetről – erősítette meg kérdésre válaszolva.

A legalacsonyabb bevételű cégeknél nem lesz magasabb a különadó

Az extraprofit rendeleti formában kerül beszedésre, hogy minél gyorsabban tudjanak lépni – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy éves összegeket fognak beszedni.

Nagy Márton elmondta, hogy a 100 milliárd forint bevételű vállalkozások 2,7 százalékos adókulcsa 4,1, százalékra módosul, a 30–100 milliárd forint bevételű vállalatoké 0,4-ról 1 százalékra és az 500 millió és 30 millió forint közötti adókulcs változatlanul fog maradni.

700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba

Nagy Márton továbbá ismertette, hogy az az extraprofit-különadóból idén 900 milliárd forint bevételt remélnek, ebből 700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba. Emellett még egyéb adóbevételekre is számítanak. A védelmi alapokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta: lesznek olyan kisebb tételek, így a jövedékiadó-emelés vagy a cégautók adóztatása esetében, s ez egészíti ki a bevételeket.

Navracsics Tibor felel a kormányban a területfejlesztésért – jelentette ki Gulyás.

Nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához

Az, hogy a szomszédos országokban háború folyik, senkinek nem nehezíti meg a nyelvvizsgáját, így most már nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához – szögezte le Gulyás. Elmondta: Csák János miniszterként esetleg másképpen szabályozhatja ezt a kérdést, ám a kormány álláspontja az, hogy a 21. században a diplomához elengedhetetlen a középfokú nyelvvizsga.

Meg kell erősíteni a honvédséget

Az alapba befolyt összeget a haderőfejlesztésre költenék, nem pedig a honvédelem és a minisztérium fenntartására.

Sajtókérdésre válaszolva, miszerint lehet-e az olajembargó helyett büntetővám? – Gulyás Gergely kifejtette, hogy ennek az ötlete egyelőre nem merült fel, és ennek uniós jogi nehézségei is vannak.

A Pedagógusok Szakszervezetének felvetésére, hogy válasszon ki a kormány egy tárgyalófelet számukra, Gulyás Gergely elmondta, hogy a kampány lezárult, a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni, a kormány örömmel fogadja a tárgyalás ötletét.

A TV2 kérdésére válaszolva Nagy Márton elmondta: az extraprofitadó alapját vállalatonként és bankonként ismerjük. Hozzátette: a banki adókat nem ismerteti, mert azok üzleti titkot képeznek, ám a tavalyi adatok nyilvánosak, ezek alapján lehet következtetni az adó mértékére is.

Eddig 728 ezren érkeztek a háborús cselekmények okán Magyarországra

Az ukrajnai háború kapcsán Szentkirályi Alexandra kijelentette: eddig 728 ezren érkeztek a háborús cselekmények okán Magyarországra, ebből „menedékesként” 23 148 főt tartanak nyilván. Közülük 14 ezren már meg is kapták a pozitív döntést.

Ideiglenes tartózkodásra jogosító engedélyt 120 ezren kaptak – tette hozzá Gulyás Gergely.

A fókusz továbbra is a beruházások ösztönzésén lesz

Nagy Márton extraprofitadóról elmondta, hogy a részletekről magukban a rendeletekben fognak értesülni. A rendelet pedig a napokbanjelenik meg.

Ismertette: az építőiparban már most is van extraprofitadó, hiszen a kavics, homok, sóder esetén egy bizonyos ár fölött lefölözzük az extraprofitot. Az építőiparban a legnagyobb pénz az építőanyagban termelődik.

Európában a legnagyobb állami beruházási tervet hajtjuk végre, és ezt továbbra is ösztönözni fogjuk, a fókusz pedig továbbra is a beruházások ösztönzésén lesz – tette hozzá Nagy Márton.

Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét az egypárti diktatórikus rendszerben kezdte

Az a Gyurcsány Ferenc, aki a politikai karrierjét az egypárti diktatórikus rendszerben kezdte, egy kétharmados többséget szerző kormányt törvénytelennek nevezi, az Gulyás Gergely szerint „pofátlanság” – reagált a miniszter Gyurcsány Ferenc azon megállapítására miszerint a kormány törvénytelen.

Az érintett cégek is értik, hogy az elmúlt időszak olyan profitot adott nekik, melyekért „nem dolgoztak meg”

Nagy Márton az Inforádiónak válaszolva kijelentette: az érintett cégek is értik, hogy az elmúlt időszak olyan profitot adott nekik, melyekért „nem dolgoztak meg”. Elvárjuk, hogy ezt ne hárítsák át, de nincs is okuk rá, hogy elhárítsák.

Indokolt a béremelés a tanárok és a rendvédelmiek esetében

A pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók extra béremeléséről Gulyás elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt egyelőre türelmet kérnek. Az ország teljesítőkészségének is megvannak a határai – mondta, emlékeztetve, hogy a magyar egészségügyben nemrég olyan példátlan béremelés történt, amelyre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

Az áfacsökkentést a kormány nem látja indokoltnak, attól az árak nem lesznek alacsonyabbak – közölte Gulyás Gergely.

A jogi lépések sem kizártak a Sajó szennyezésének ügyében

A Sajó szennyezésének megszüntetése érdekében tett lépésekről elmondta: a kormány reagál a fejleményekre, a jogi lépések sem kizártak.

A jégkorong-világbajnokság megrendezése kapcsán meg nem adott kormánygaranciáról Gulyás elmondta: a jelenlegi helyzetben ezt a szempontot hátrébb kellett sorolni, „nagy fájdalmunkra”.

Az infláció 80 százaléka jelen pillanatban globális eredetű

Az infláció 80 százaléka jelen pillanatban globális eredetű, ugyanis a koronavírus-járvány és a háború következményi inflációt okozott, ezt szenvedjük el – mondta Nagy Márton. Magyarországon jelen pillanatban 9,5 százalékos inflációt mérünk, míg több uniós tagállambán már két számjegyű az infláció mértéke – hívta fel a figyelmet.

A helyzet azonban itt is rendkívül bonyolult, ezért fontos intézkedés az árstop és a most bevezetett intézkedés is – hangsúlyozta a miniszter.

Elfogadhatatlan az az autósüldözés, amit a főpolgármester csinál

Gulyás Gergely újságírói kérdésre reagált Karácsony Gergely azon tervére, hogy lezárja a pesti alsó rakpart egy részét. A miniszter szerint ez teljesen elfogadhatatlan, az az autósüldözés, amit a főpolgármester csinál megválasztása óta, példátlan. Teljesen logikátlan, káoszt okoz a fővárosban, a rakpart részleges lezárásával pedig a főváros egész közlekedése meg fog bénulni – fejtette ki a miniszter.

A kormány nem törtölt egyetlenegy már elindult beruházást sem

A kormány nem törtölt egyetlenegy beruházást sem, a kérdés, hogy az a beruházás, ami még nem indult el, és 2023-ban indulna az egyéves késedelmet szenved-e – válaszolta újságírói kérdésre a gazdaságfejlesztési miniszter. Hozzátette, ahol megkezdődtek az építkezések, ott a beruházások meg is valósulnak.

Figyelni kell a befolyásolási kísérleteket

A médiafelületek azonosításának kérdésével Kocsis Máté egy régi, liberális követelést érvényesített – fogalmazott Gulyás kérdésre reagálva, emlékeztetve a Kurucinfo betiltásnak szorgalmazására. A kérdés nem merült fel a kormányülésen – mondta. Figyelni kell a befolyásolási kísérleteket. Lehet befolyásolási kísérlet Oroszországból is, máshonnan is. De nem hozzá tartozik a szolgálat – tette hozzá Gulyás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány írhatja csak felül az igazságügyi miniszteri vétót. Nem vagyunk anarchisták, alkotmányos keretek közötti működésben gondolkodunk, nem kívánunk 50 százalékkal alkotmányozni, bár a mostani baloldal már a 20-30 százalékos alkotmányozóban gondolkodott – tette hozzá. Felidézte: az igazságügyi miniszteri vétó korábban is létező lehetőség volt, például Boross Péter miniszterelnöksége idején.

Ez volt a budapesti városvezetés mélypontja

Az elmaradt Fővárosi Közgyűlésről a miniszter elmondta: a budapesti városvezetés mélypontja az, hogy kisstílű, személyi problémák miatt maradt el a közgyűlés.

Gulyás Gergely reagált arra is, hogy a pesti alsó rakpart lezárása és a Lánchíd lezárásának ötlete kapcsán kiderült, hogy a főpolgármester nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel.
A miniszter elmondta, hogy a rakpart már volt ideiglenesen lezárva, és a Lánchíd felújítása miatt most is le van zárva, tehát láthatjuk, hogy milyen közlekedési nehézségeket okoznának ezek az intézkedések.

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

Nagy Márton elmondta: majdnem az összes légitársaságot érinti az extraprofitadó, ez utasonként 10 eurót jelent a társaságok számára.

Gulyás Gergely kijelentette: a Liget Projektre is vonatkozik az az álláspont, hogy félbe nem hagynak fejlesztéseket.

A honvédelmi alap létrehozásának szükségessége kapcsán Gulyás egy latin mondást idézett: ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány amerikai–orosz proxy háborúnak tartja-e az orosz–ukrán konfliktust, ahogy a kérdező szerint Orbán Balázs ezt érzékeltette, Gulyás úgy válaszolt: ennek megválaszolásában egyrészt Orbán Balázs illetékes, bár őszerinte a politikus ezt nem így gondolta, másrészt leszögezte: az alapvető tényt senki nem vitatja, hogy Oroszország megtámadott egy szuverén országot. Gulyás felidézte, hogy 1994 decemberében az EBESZ közvetítésével Oroszország a budapesti megállapodásban garantálta az ukrán területi integritást, és ezt megsértette a háborúval.

Bár nem gondoljuk, hogy Magyarország fogja a többi állam politikáját meghatározni, a hatodik embargót, az első öttel szemben, továbbra sem tudjuk elfogadni – ehhez pénzügyi garanciák kellenek szögezte le a miniszter.

 

Forrás: hirado.hu