Gránittábla őrzi Normantas Paulius fotóművész emlékét hétfőtől a Városi Galéria falán

Gránittábla őrzi Normantas Paulius fotóművész emlékét hétfőtől a Városi Galéria falán
Fotó: Szarka Lajos

Új emlékhely született Nyíregyházán: a Városi Galéria falán mától gránittábla őrzi Normantas Paulius emlékét. A litván származású, évtizedekig Nyíregyházán élt fotóművész tiszteletére kiállítás is nyílt alkotásaiból. A különleges alkalomra megbízott miniszter és az újságíró szövetség tagjai is érkeztek Litvániából, akik a városvezetéssel közösen avatták fel az emléktáblát és a tárlatot.

A litván és a magyar himnusz egyaránt felcsendült a Városi Galériában tartott ünnepség nyitányaként. Normantas Paulius Litvániában született, de Nyíregyházán alapított családot, így mindkét országot hazájának tekintette. De leginkább a Távol-Keleten volt otthon, abban a térségben, amely megmagyarázhatatlanul vonzotta, s ahol rengeteg expedíciója során képeinek ezreit készítette.

A fényképezéssel mesélt

Miglė Jankauskienė, megbízott miniszter, a Litván Köztársaság Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a tárlatnyitóval egybekötött avatáson hangsúlyozta: – A fényképezés számára egy módszer volt, aminek segítségével mesélt a távoli tájak embereiről és kultúrájáról. Az egyik legfontosabb fogadalma az volt, hogy igazságot kell terjeszteni a Himalájáról, az ott élő népekről és ő ezt teljesítette a fényképei segítségével.

„Az örök út a hazám”

Normantas Paulius 1983-ban költözött Magyarországra, a bár a következő évtizedeket utazásokkal töltötte, például ősi finnugor népeket is meglátogatva, egyszerre volt litván és magyar is. „Az örök út a hazám” – vallotta.

„Kapocs volt a nemzetek között”

Az avatáson Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, emléktáblát állítani egy olyan embernek, akit elismert, és tisztelt a közösség, felemelő dolog. Ez segít megőrizni az emlékét, felidézni a munkásságát, és azokat az értékeket, amelyeket élete során teremtett. De Normantas Paulius sokkal többet is tett ennél, kapocs volt a nemzetek között. Utazásai során azokat a rejtett értékeket kereste és örökítette meg, amelyek a legtöbbet jelentik a világon.

Jelentős hagyaték

–  Nyíregyházán lakó, de mindig utazó fotóművész munkásságával egy olyan gazdag kordokumentációt hozott létre, amelyből sokat tanulhat majd a jövő nemzedéke. Hagyatéka, nyugodtan kijelenthetjük, az egész emberiség számára jelentős – fogalmazott dr. Kovács Ferenc. A polgármester hozzátette, számunkra különösen becses fotósorozatot is tartalmaz életműve, amely a Kelet-Magyarországi kis falvakban élő roma közösségek életét mutatja be. Ezért is fogadták örömmel, és karolták fel a Litván Köztársaság Nagykövetségének és a Litván Újságírók Szövetségének kezdeményezését, az emléktábla állítását, melynek fényét most egy időszakos kiállítás is növeli.

Képek, könyvek, tárlatok, díjak

A megnyitón elhangzott, Normantas Paulius körülbelül 20 országban járt, és 100 ezer fotót készített, melyekből 1500 albumokban jelent meg, 2000-et kiállításokon láthattak, másféltucatnyi országban, s több díjjal ismerték el munkásságát, mindkét hazájában, itthon a művészeti akadémia tagja is volt.

„Szabad szél”

A rendezvényen barátja, Kincses Károly úgy fogalmazott, a művei mögött érdemes a mindennapjaiban nagyon tudatos és az egész életben nagyon impulzív, áradó személyiséget is keresni. A muzeológus, fotótörténész hozzátette, Normantas Paulius választott neve, a „szabad szél” személyisége lényegének kifejezője.

Beletette a személyiségét a helyetekbe

– Beleélte magát abba a helyzetbe, amiből fényképezett. Ez azért érdekes, mert ez a módszer megmaradt a későbbiekben is, akármerre járt. Nem is a fényképezőgépet vette elő, hanem saját maga személyiségét tolta be a helyzetbe. Először elfogadtatta magát és utána alakultak azok a helyzetek, ahol fényképezett is – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Kincses Károly.

A Himalájába szerelmes „csavargó”

A művész emlékére elhelyezett emléktáblát – mely hídként köti össze országainkat – a litván vendégek a városvezetéssel közösen, koszorúzással avatták fel. A gránitba vésett szöveg hirdeti: A világutazó, fotóművész, újságíró, költő, misztikus, vizuális antropológus, a Himalájába szerelmes „csavargó” Litvániában született és Magyarországon, Nyíregyházán búcsúzott el e földi világtól.

Augusztus 7-ig látható a kiállítás

Az alkalomra a Vikár Sándor Zeneiskola tanárai, Olajos Gábor és Lahocsinszky Ágnes a fotói által ihletett művet is komponáltak. Ez kizárólag a megnyitón hangzott el, viszont a képei augusztus 7-ig láthatóak a Városi Galériában.

Kapcsolódó galéria

Normantas Paulis emléktábla avatás és emlékkiállítás