Gőzerővel épül az új kerékpárút – Borbánya is bekapcsolódik a város kerékpárút hálózatába
Jó ütemben halad Nyíregyháza kerékpárút hálózatának bővítése

A mintegy 8 kilométer hosszú új szakasz megépítése által megvalósul a borbányai városrész kerékpárosbaráttá tétele. Ez egy része a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztése” című projektnek, amelynek megvalósítására másfél milliárd forint támogatást nyert Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere tartott helyszíni szemlét a most épülő kerékpárút munkálatainál. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata másfél milliárd forint, 100 százalékos, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztése” című pályázatra.

Tíz éve még alig láthattak kerékpárosokat az utakon

Ennek az egyik része a közel 8 kilométer hosszú kerékpárút építése. Ezzel bekapcsolódik a borbányai városrész Nyíregyháza kerékpárút hálózatába, amely ezzel a beruházással összesen 71 kilométer lesz.

Nagyon örülök annak, hogy beváltak a kerékpárutak. Ezekkel teljesen megváltozik a város képe is. Tíz évvel ezelőtt alig láttunk kerékpárost Nyíregyházán, mert nem volt hol. Én tudom mert akkor a gyerekeimmel én sokat bicikliztem, nagyon kellett vigyázni. Nem voltak összekötve a kerékbárutak, ott veszélyes volt áthaladni, rengeteg probléma volt. Ezeken már túl vagyunk, ez meglátszik azon is, hogy akik ideérkeznek hozzánk, azok azt mondják, hogy milyen sportos, fiatalos, szimpatikus ez a Nyíregyháza.

– mondta el Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

Nyáron lezárulhatnak a munkálatok

Az új kerékpárút kiépítése a Debreceni úton a Kígyó utca-Debreceni út csomóponttól a Tünde utcáig folytatódik, majd a Tünde utcára lefordul, azon végig vezet, és a Kállói úton, majd a Szent István utcán a belváros irányába a Kert utcáig, a városközpont felől Nagykálló irányába a Csárda utcáig terjed majd. A közműkiváltások már 80%-ban elkészültek, jó ütemben zajlik a pályaszerkezet kialakítása. A Tünde utcán elkezdődött, a Debreceni úton, valamint a Kállói út közműkiváltásban kevésbé érintett részén pedig, hamarosan kezdődik az aszfaltréteg építése. Jelenleg a kapubejárók, útcsatlakozások és parkolósávok előkészítő munkálatai folynak. A projekt során kialakítottak 2 darab új vasúti átvezetést, amely próbaüzem alatt van. A munkálatok előreláthatólag nyáron lezárulnak, addig is kérik a lakosság és a közlekedők türelmét és megértését. 

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Kállói úton