Gondoskodó odafigyelés, ha jön a hideg

A téli síktalanítás során közel 600 kilométer utat, 52 kilométer kerékpárutat, valamint hozzávetőlegesen 15 ezer parkolót, buszöblöket és a járdákat takarítja majd a NYÍRVV. Jelenleg 900 tonna só, 300 tonna fűrészporos sókeverék, 80 tonna folyami homok és 10 tonna – a díszburkolatokon, illetve a zöldfelületeken átvezető sétányokon használt – környezetkímélő anyag áll rendelkezésükre. A téli útüzemeltetési feladatok ellátásában közel 80 főállású dolgozó, vállalkozók és közfoglalkoztatott munkavállalók vesznek majd részt. A hószolgálat során összesen 17 munkagép és 17 gépjármű áll a NYÍRVV rendelkezésére, melyek téli időszakra való műszaki felkészítését már el is végezték.

 

TÉLEN AZ UTCÁN

 

A hajléktalanellátásban már elkezdődött a krízisidőszak, ami hivatalosan november elsejétől április 30-áig tart. Ebben a hat hónapban a város szociális és egyéb intézményei kiemelten odafigyelnek a rászorulókra és a fedél nélkül élőkre. Vannak, akiknek az utcán kell át- és megélniük a mindennapokat, nincs otthonuk, de olyanok is akadnak, akik egymagukban élnek és szűkölködnek anyagiakban. A Periféria Egyesület és az Oltalom Szeretetszolgálat napi 24 órában segíti az otthontalanokat, rászorulókat. Ilyenkor van a legnagyobb szükségük a fedél nélkül élőknek ideiglenes éjszakai szálláshelyekre, de megnő a hideg okozta problémák (kihűlés, megbetegedés, fizikai állapot romlása) száma is. Szenes Zoltán, a Periféria Egyesület szakmai vezetőhelyettese arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idei krízisidőszakban is krízisautó-szolgálattal megerősítve segítik az otthontalan embereket. Minden este felkeresik a hajléktalanok által látogatott helyszíneket, ahol élelmiszerrel, meleg teával, téli ruházattal és takaróval látják el őket. Az egyesület Regionális Diszpécserszolgálatához érkezett bejelentésekre utcai szociális munkások reagálnak, akik a helyszínre érkezve megszervezik a krízishelyzetbe került emberek ellátását.

A Periféria Egyesület továbbra is szeretettel fogadja a lakossági adományokat. A téli ellátás során különösen nagy hasznát veszik a fölöslegessé vált, de használható cipőknek, nadrágoknak, pulóvereknek, kabátoknak és takaróknak. A felajánlani kívánt adományokat az egyesület címén: 4400 Nyíregyháza, Eötvös utca 1. szám alatt, nyitvatartási időn túl is átveszik.

[REKLAM]

A szervezet információs irodája hétfőn (9.00–12.00), szerdán (9.00–13.00) és csütörtökön (9.00–12.00) fogadja a hajléktalan embereket, ahol adminisztratív ügyek megoldásában nyújtanak segítséget. Az iroda, szociális ellátások igénybevételét illetően, bárki számára információt nyújt. A Periféria Egyesület kéri az állampolgárokat, hogy bátran hívják a 42/504-618-as telefonszámot, ha a város területén, krízishelyzetbe került hajléktalan embert észlelnek. Az Oltalom Szeretetszolgálat is az év minden napján segíti a nehéz helyzetben lévőket. 150 férőhelyes részlegük a hajléktalan személyek nappali tartózkodására nyújt lehetőséget, az Éjjeli Menedékhely pedig elősegíti mindezen személyek szociális ellátásait, illetve a szociális szolgáltatások igénybevételét és elérését. Mindezek mellett pedig népkonyha is várja a hajléktalanokat.

 

FOKOZOTT RENDŐRI FIGYELEM

 

Az ősziesre fordult időjárás beköszöntével a rendőrök fokozottan ügyelnek a fedél nélkül élőkre a megyében – olvasható tájékoztatójukban. Az egyenruhások felkeresik a rászorulókat, és tájékoztatást adnak a hajléktalanszállókról, melegedőkről, szükség esetén felveszik a kapcsolatot a szociális szervezetekkel. A kapitányságok együttműködnek a polgárőrséggel és az önkormányzatokkal is. A megyei rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy figyeljenek a nehéz körülmények között élő emberekre! Ha a szabadban magatehetetlennek tűnő embert látnak, azonnal hívják a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikét!

Bruszel Dóra