Gitárba való szerelembeesés: így vallott a Fischer Annie Előadóművészeti Díj nyertese

A Fischer Annie zongoraművészről elnevezett ösztöndíj fiatal tehetségeket felkaroló zenei ösztöndíj, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdetett meg. Az ösztöndíj egy éven keresztül a rendszeres pénzbeli támogatáson és fellépési lehetőségeken túl, segíti a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.

 

„Figyeljünk a nagyjainkra, és figyeljünk az ifjakra, akikből, bízunk benne, hogy majd ugyanilyen nagyok lesznek!”

A Gödöllői Királyi Kastély dísztermében hirdette ki hétvégén Fekete Péter, a kulturális ügyekért felelős államtitkár az idei művészeti ösztöndíjakat. Gondolata utalt a műsorban elhangzott produkcióra, melynek zeneszerzője a 95 éves Kurtág György, és emlékezett a 100 éve született Pilinszky Jánosra. Majd elhangzott a nyertesek névsora. A Kodály Zoltán zeneszerzői ösztöndíjat, a Lakatos Ablakos Dezső jazz ösztöndíjat és a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjat 23 fiatal nyerte el. Köztük ez utóbbit Ádám István, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum végzős, klasszikus gitár szakos diákja.

„Én Ukrajnából jöttem, Kárpátaljáról, Csapról. Egy istentiszteleten ismerkedtem meg a gitárral, aztán a szüleim beírattak a zeneiskolába. Ott a gitárba való szerelembeesés történt meg, pontosabban a zenébe. Az is lehet, hogy egyszer majd egy templomban játszok, vagy ott is lesz koncertem. A sikerhez sok gyakorlás, meg türelem kell. A klasszikus zene nagyon sok gyakorlást igényel. Napi négy órát rá kell szánni, ha nem többet. Nagyon szeretek pingpongozni, meg filmeket nézni. Nagyon jól pihentet. Igazából a gyakorlás, ami nekem a kikapcsolódás is, és mondhatni, kedvtelés is” – vallotta Ádám István, a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíj nyertese.

István tavaly nyáron a Montenegrói Gitárversenyen III. helyezett lett, akkor már az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítvány japán mesterhangszerén játszott. Ennek fejében 10 koncertet kell adnia, a mostani ösztöndíj pedig újabb hangversenyekre kötelezi a fiatalembert.

Vicces volt a híradás az ösztöndíj kapcsán. Jöttek a gratulációk, de nem pontosan tudták, hogy mihez. Nem követte az online eredményhirdetést sem István, sem tanára, Czakó Erika gitárművész. Beadták a szakmai önéletrajzot, a megjelölt felvételeket, megírták a korábbi versenyeredményeket, de még a negyedévekre lebontott éves munkatervet is. Aztán vártak.

„Az esélytelenek esélyével indultunk, hogy vagy sikerül, vagy nem. Én azt gondolom, hogy ezeket a pályázatokat meg kell próbálni, hiszen a művészeti képzés egy drága dolog. Régebben voltak a mecénások, most maradnak a pályázatok. István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre szeretne felvételizni, Budapestre, a Zeneakadémiára. Ott tovább fogja csiszolni a tehetségét. Mivel már vannak nemzetközi versenyeredményei, és szerintem még több lesz ezek után. Egyszerűen egy karrier vár rá, egy előadóművészi karrier, amihez nagyban segíti ez a mostani pályázat, amit elnyert” – mondta Czakó Erika.

A legrangosabb előadóművészeti ösztöndíjat leginkább fiatal művészek, vagy zeneakadémisták szokták elnyerni. Kivételes alkalom, hogy ez a szakiskolás diák is figyelmet érdemelt. Kiemelkedő a felkészültsége, az elhivatottsága, emellett ritka ősi adottságai vannak a zenéhez – fogalmazott a művésztanár. És folytatta az online gitároktatást. Már hónapok óta virtuális térben elemzik a zenét, és igyekeznek megkeresni azt az örömöt és gyógyító erőt, amit a muzsika adhat az embereknek.