Gereza és sül – Valóságos állatmese Sóstón

Már önállóan, önfeledten is ugrál, játszadozik a Nyíregyházi Állatpark egyik új lakója. A három hónapja született zászlósfarkú gereza a jó időnek köszönhetően már ismerkedik a kifutóval, de azért sokszor még mindig az anyai ölelésben talál biztonságot. Éppen ezért még azt sem tudni, hogy hím vagy nőstény egyedről van-e szó. A ritka majomfaj legifjabb tagja 6 hónapnyi vemhesség után fehéren látta meg a napvilágot, jelenleg fekete és szürke színű, de pár hét múlva már a szüleihez hasonló sötét bundája lesz. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, születése igazi különlegességnek számít, hiszen tavaly a föld állatkertjeiben mindössze 47 kis utód jött világra. A Nyíregyházi Állatparkban pedig nem ez az első eset, hogy kis gereza született, hiszen nagyon sikeres a tenyészpárjuk, akiket több éve tartanak az európai fajmegelőzési program keretében.

[REKLAM]

A gerezák amúgy is ritkaságnak számítanak, hiszen 100 évvel ezelőtt majdnem teljesen kipusztultak az intenzív vadászat miatt, és számuk ma is alacsony. A 20. század első felében leginkább díszes szőrméje miatt vadászták, melyekből divatcikkeket készítettek. Különösen hosszú bundás farka volt kelendő, amely őshazájában, Afrikában sok afrikai törzsnél megbecsült szimbólum, és csak az előkelő emberek viselhetik.

A zászlósfarkú gerezák táplálkozása igen különlegesnek számít, hiszen elsősorban leveleket esznek. Így gyomruk is ehhez alkalmazkodott, és inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

 

A legifjabb sül

 

Az indiai sülök háza táján már csöndesebb a helyzet. Igaz, ők a nappalokat nem kedvelik, éjszakai életmódot folytatnak. Nappal mindig idilli látványt nyújtva együtt fekve pihennek. A sülcsalád is most nézett szülői örömök elé, két hete látta meg a napvilágot a legifjabb utód. Ő még az anya és az apa védelmében élvezi az üjszülöttkort, és bár 19 hetes koráig még elsősorban anyatejjel táplálkozik, már elkezdett szilárd táplálékot majszolni. Az Ázsia távol-keleti részén és a Közel-Keleten élő állat legfeltűnőbb sajátossága a test hát és felső oldalát borító fekete-fehér tüskék sokasága. A tüskék módosult szőrszálak, és igen hatásosak támadás esetén: ha veszélyt érez a sül, felmereszti tüskéit és a felszín alatt lévő erősebb tüskékkel komoly sérüléseket okozhat ellenfelének. A sülkölyök ugyan szőrös-sörtés bundával született, puha tüskéi azonban néhány óra alatt megkeményedtek. A kicsi ivarát még nem tudni, ezt majd egy orvosi vizsgálat során fog kiderülni.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: SóstóZoo)