Generációk főzték a lekvárt Sóstóhegyen
Többgenerációs szilvalekvárfőzést tartottak szerdán Sóstóhegyen. A különleges programon többek között a sóstóhegyi általános iskola diákjai és pedagógusai, valamint a helyi nyugdíjasok lelkes csapata is részt vett.

Egészséges finomság

 

Rotyogott a szilvalekvár Sóstóhegyen. A szerdai főzést Chrenkó Mihályné tartotta - egy mázsa gyümölcsből készített finomságot. Segítségére voltak a sóstóhegyi kisdiákok is, akik a szilvát mosták, magvazták, majd érdeklődve figyelték a lekvárfőzés mozzanatait. Chrenkó Mihályné elmondta: „Két kiló szilvából egy kiló lekvár készül és nagyon hosszú ideig kell főzni, de megéri, mert nincs benne tartósítószer és cukor sem, csak a gyümölcs. Az elkészített lekvár nem fog megpenészedni úgy, mint a bolti, mert a boltiban sokkal kevesebb a gyümölcstartalom – ez pedig 100%-os gyümölcstartalommal bír.”


Vajas-lekváros kenyér

 

Az elkészített lekvárt a gyerekek meg is kóstolták. Vajas kenyérre kenték, úgy ízlelték meg a kora őszi finomságot. A többgenerációs találkozót a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye, a Sóstóhegyi Közművelődési Színtér és a helyi nyugdíjasok szervezték. A Közművelődési Színtér vezetője, dr. Hudákné Fábián Nóra elmondta, a kisiskolások, szülők, lakosok a helyi nyugdíjas klub tagjaival összeülnek velük minden hónapban, így együtt találják ki, hogy mik azok a programok, amire össze tudják hívni a gyerekeket, szülőket. A nemrég indult tanévben most először találkoztak, de a következő hetekre, hónapokra is megvannak már a tervek. Lesz gyertyaöntés, de készítenek majd levélrózsát és mézeskalácsot is.

Dér Vivien