Gazdasági program és nagyrendezvények

Megszavazták az idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatását, valamint arról is döntés született, hogy át kell nevezni azokat a közterületeket, amelyeket a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez kapcsolódó személyekről neveztek el.

Módosították az E.ON Csoport, az önkormányzat, illetve a Nyírtávhő közötti hosszú távú keretszerződést. Erre azért volt szükség, mert július elsejével a nyíregyházi hőerőművet az E.ON helyett a jövőben a Veolia Energia Magyarország Zrt. üzemelteti. Az üzlet a távhőt használókra nincs kihatással, és az árak sem változnak.

További képekért kattintson a fotóra!

Megállapodást kötött a Nyíregyházi Sportcentrum, valamint a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. Ennek értelmében a Bozsik József Labdarúgó Akadémia vezetőjének személyét a jövőben a Nyíregyháza Spartacus FC javasolja. A cél, hogy a gyerekek már kezdetektől fogva olyan szemlélettel találkozzanak, ami megteremti a zökkenőmentes átjárhatóság feltételét az utánpótlás- és a felnőttcsapat között.

JÓ A BŰNÜGYI FELDERÍTÉSI EREDMÉNYESSÉG

Beszámolót hallgattak meg a képviselők Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről is. A városi rendőrkapitányság területén, a megyeihez hasonlóan, jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. A 2013-as 8270 esethez képest 2014-ben 5912 bűncselekményt regisztráltak. Csak Nyíregyháza városát tekintve is alacsonyabb a szám az előző évhez képest. A felderítési eredményesség is jó, Nyíregyháza például olyan nagyvárosokat is megelőz, mint Győr, Miskolc vagy Szeged.

– Rengeteg gratuláció, elismerés és köszönet hangzott el a beszámoló után, teljesen jogosan – mondta az ülésen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – De van még feladatunk bőven, hiszen a közterületi vandalizmus vagy a közlekedési bűncselekmények még problémákat okoznak. Az önkormányzat továbbra is partner a közbiztonság javítása érdekében, annak pedig nagyon örülök, hogy a megállapodás ténylegesen él. Szeretnék külön köszönetet mondani dr. Tarcsa Csaba tábornok úrnak az elmúlt négy évért. Hiszen mikor felvetettem neki a látható rendőrséget, mindenben partner volt, és ez az eredményességen is látszik – tette hozzá a városvezető.

Szintén a közgyűlésen számolt be a tavalyi év tevékenységéről a hivatásos tűzoltók parancsnoka. 715 tűzhöz és 531 műszaki mentéshez vonultak a lánglovagok, az 1246 beavatkozás kétharmadát a nyíregyházi tűzoltók végezték.

KIEMELT TERÜLET A TURIZMUS

Elfogadták az önkormányzat 2015 és 2019 közötti gazdasági programját. Az anyagból kiderül: Nyíregyháza Magyarország hetedik legnagyobb lélekszámú települése, népessége a két népszámlálás között 0,8 százalékkal növekedett. A gazdasági programban további célként jelölik meg további tőkeerős befektetői kör idevonzását, a város lakosságmegtartó erejének megerősítését, valamint kiemelt területként a turizmus fejlesztését. Ehhez kapcsolódóan pedig az idegenforgalmi adóból származó bevételeket a ciklus valamennyi évében továbbra is visszafordítják az ágazatba.

NEM JELENT TERHET A LAKOSOKNAK AZ UTCANÉV-VÁLTOZTATÁS

Napirendre került az utcanevek átkeresztelése is. Erre egy 2013-ban hatályba lépett törvény kötelezi az önkormányzatokat, miszerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A Jobbik még a törvény elfogadása előtt kezdeményezte Nyíregyháza területén a Zalka Máté, a Ságvári Endre, a Rajk László és a Károlyi Mihály utcák átnevezését. Nyíregyházán összesen 12 közterületet érint a változás.

– A Jobbik ezelőtt két évvel is kezdeményezte az utcanevek megváltoztatását. Ez egy régi adósság, a rendszerváltás óta húzódik, hogy a volt kommunista utcaneveket átnevezzék és nagyon örülünk, hogy ez végre napirendre került – mondta el Bakó József, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Az önkormányzat több esetben kért állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémiától, de a szervezet minden esetben a változtatás mellett döntött. A változtatással járó adminisztratív terhek csak részben érintik az utca lakóit. A lakcímkártyákat ingyen cserélik és a cégbíróságon is illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a változást, de az esetleges ügyvédi költségek a vállalkozásokat terhelik.

JÖNNEK A NAGYRENDEZVÉNYEK

Döntés született a 2015-ös, idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatására. Tíz nagyrendezvény lesz idén, köztük a Helló Nyíregyháza, a városnapi programok, a Tirpák Fesztivál vagy a Krúdy Napok.

– Közel 30 millió forint jut az úgynevezett nagyrendezvények lebonyolítására. Megnézve a programok összetételét, látható, hogy a fiatalokról, a gyerekekről, az ifjúságról, Nyíregyházáról és a hagyományainkról szólnak ezek a rendezvények. Ez összekapcsolódik azokkal a turisztikai elképzelésekkel, amiben a város az utóbbi években már nagyon komoly eredményeket ért el. Nekünk, akik előretekintenek Nyíregyháza életében, feltétlenül fontos, hogy ezeknek a rendezvényeknek feltétlenül legyen üzenete. Ezekben a rendezvényekben benne van a jövő üzenete, de természetesen a múlt is, ha Krúdy Gyulára vagy a tirpák hagyományainkra gondolok, akkor ezzel együtt értendő ez – emelte ki dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

– A problémánk alapvetően az, hogy a nagyrendezvények nem a kulturális értékeket és nem Nyíregyháza kulturális örökségét akarják megőrizni, hanem kenyeret és cirkuszt adnak. Alapvetően a városvezetés saját nagyrendezvényévé süllyesztette le azt a programsorozatot, amit látunk a kínálatban. Az is egy komoly hibája ennek az előterjesztésnek, hogy az egyik, valóban városmarketing és idegenforgalmi szempontjából nagyon fontos rendezvényt, a VIDOR Fesztivált meg sem említik. Még akkor sem, hogy ha a városvezetés más forrásból támogatja a lebonyolítását, akkor is érdemes lett volna megjegyezni legalább egy mondattal, hogy a VIDOR továbbra is fontos a városnak és külön forrásból támogatja – reagált Nagy László, az MSZP-DK-Együtt-PM frakcióvezetője.

Témaként szerepelt az is, hogy egy új körforgalmat is építenek a 36-os számú főúton, a nyugati elkerülő mentén. A LEGO-gyárhoz vezető bekötőútnál alakítják ki a körforgalmat.

BŐVÍTENÉK AZ ÓVODÁK SZÁMÁT IS

Óvodai kapacitásbővítésről is szó esett a közgyűlésen. Az önkormányzat két új óvoda létesítésére adott be pályázatot, ezeket egyenként 3 darab 25 férőhelyes csoportszobával és a szükséges kiszolgáló létesítményekkel tervezik. A pályázat összköltsége meghaladja a 480 millió forintot, ebből a támogatás 300 millió. A projekt terhére két, már meglévő óvoda környezetrendezési munkálatait is elvégeznék.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)